Dvě chaty v Krkonoších pronajímá Hradecký kraj pod cenou

Špindlerův Mlýn - Statisíce korun ročně tratí Královéhradecký kraj na pronájmu dvou chat v krkonošském Špindlerově Mlýně. V jedné z nich vybírá až třikrát méně, než je v nejznámějším tuzemském lyžařském středisku obvyklé. Úřad se ovšem k odhalení postavil čelem. Pochybení přiznal a smlouvy hodlá přezkoumat a nájemné zvýšit.

Není lepší lokality k podnikání v turistickém ruchu, než je Svatý Petr nad Špindlerovým Mlýnem. Chatu Enzián tam krajem dotované Sdružení ozdravoven Královéhradeckého kraje pronajímá za 162 tisíce korun ročně. Za chatu s třiceti lůžky tedy dostává tolik jako za třípokojový byt v této lokalitě.

Realitní makléř Miroslav Diblíček odhaduje reálné roční nájemné chaty Enzián na půl milionu korun. Ředitel Sdružení ozdravoven Královéhradeckého kraje Jaromír Hejzlar se však nechal slyšet, že výše nájmu je v souladu s tím, co provozovatel provozuje. Chatu dostal do pronájmu švagr pracovnice Sdružení ozdravoven.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Chatu Mařenka ve Svatém Petru kraj pronajal občanskému sdružení, sportovní akademii, za 90 tisíc korun ročně. V tomto případě hovoří Miroslav Diblíček o reálném nájmu vysokém minimálně 300 tisíc korun. Jaromír Hejzlar namítá, že po dohodě s krajem vyšlo sdružení vstříc sportovní akademii za podmínky opravy a údržby chaty.

Vedení kraje nečekaně přiznalo, že nájmy za chaty v lukrativním místě jsou nižší, než je běžné tržní nájemné. Mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi potvrdil, že smlouvy budou přehodnoceny. Miroslav Diblíček upozornil také na finanční úřad, který si podezřele nízkých nájmů všímá.