Karlovy Vary mají studii na dokončení lanové dráhy

Karlovy Vary - Lanovka, jejíž stavbu chtějí dokončit Karlovy Vary, má vést na vrch Tři kříže. Stavba začala už před sto lety, ale nebyla kvůli tehdejší hospodářské krizi dokončena. S jejím oživením neuspělo vedení města ani v 80. letech minulého století. Teď ji radní chtějí zaplatit z evropských peněz. Někteří opoziční zastupitelé to ale odmítají.

Dodnes se dochovaly původní plány stavby lanovky, které vznikly ve Švýcarsku. V terénu je vidět i betonové koryto a budovy dolní stanice a mezistanice Panorama, která před lety vyhořela. Projektant Petr Bursík říká, že současný projekt respektuje stávající trasu, jen stávající koryto bude upraveno tak, aby odpovídalo současným normám.

Studie počítá s výstavbou na dvě etapy. Lanová dráha v délce 800 metrů by vedla od Vřídelní kolonády, přes ulici Na vyhlídce až na vrch Tři kříže. Náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner (ČSSD) upřesnil, že by se jednalo o pozemní lanovou dráhu v otevřeném korytu s výhledem na město.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech teď jezdí dvě lanové dráhy. Jedna vede tunelem do lázeňského sanatoria, druhá vozí turisty k rozhledně Diana. Nová lanovka by nabídla pohled na město z opačné strany. Primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) se nechal slyšet, že největším problémem jsou peníze.

Jak informoval Tomáš Hybner, projekt by se zaměřil na získání peněz z Evropské unie, případně ze soukromých zdrojů. V tuto chvíli předpokládá částku 117 milionů korun. Někteří zastupitelé ale považují plány radnice za příliš drahé a zbytečné.

Zastupitel Petr Kulhánek (KOA) sdělil, že část lázeňských lesů, kde bude podle projektu lanovka stát, by měla zůstat klidovou zónou. Pokud ale radní svůj záměr v zastupitelstvu prosadí a seženou peníze, lanovka by na Tři kříže mohla začít jezdit v roce 2013.