V Krkonoších spoléhají na návrat Čechů do hor

Harrachov - Podnikatelé ze západních Krkonoš věří, že Češi stráví letos dovolenou doma. Turistů tam i v důsledku hospodářské krize ubývá. Zahrádky restaurací zejí prázdnotou, ulice jsou poloprázdné, mezisezonu zachraňují školní výlety. Zcestovalí Češi se naopak do hor vracejí a podnikatelé doufají, že v létě bude tento trend pokračovat. Tvrdí, že mají co nabídnout.

Provozovatel infocentra Harrachov Ivo Zapletalík potvrdil, že turisté opravdu šetří. Mění se také struktura turistů. Ubylo těch zahraničních, hlavně Němců a Nizozemců. Ti, kteří přijíždějí, zůstávají kratší dobu. Propady jsou v desítkách procent, někde dokonce o polovinu.

Ředitel hotelu v Harrachově Jan Lukš informoval, že víkendové pobyty má obsazené, ale horší je to s těmi týdenními. Provozovatel adrenalinových atrakcí Michal Kubín dodal, že problémy s prodáváním zájezdů mají i cestovní kanceláře. Podnikatelé teď spoléhají na to, že český turista si svět už procestoval.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Služby se podle harrachovské radnice lepší a jejich nabídka se rozšiřuje. Věří proto, že turisté se zase vrátí. Cestovní ruch podle radnice drží ekonomiku města z osmdesáti procent, jak potvrdil starosta Harrachova Tomáš Ploc (ODS).