Ze Sněžky zmizela budova staré poštovny

Pec pod Sněžkou - Z vrcholu Sněžky dnes definitivně zmizela budova staré poštovny. Její majitel Tomáš Trnka ji nechal rozebrat, znovu ji stavbaři složí poblíž středočeského města Sedlec-Prčice. Objekt bude i nadále sloužit původnímu účelu. Trnka ho odkoupil od její původní majitelky a provozovatelky nové české poštovny Jaroslavy Skrbkové.

„Bylo mi líto, že by stará poštovna měla skončit někde na skládce. Nikdo jiný to nebyl schopen udělat, tak jsem se do toho pustil, i když mám svých starostí dost,“ uvedl Trnka, který podniká jako developer.

Stará česká poštovna první pohlednice orazítkovala v září 1899. Historický objekt z druhé poloviny 19. století montéři rozebrali až na jednotlivá prkna a trámy, každý díl byl označen sedmimístným číselným kódem, podle nichž se opět složí na Javorové skále u obce Monínec, který patří pod Sedlec-Prčice. „Ze Sněžky jsme to vezli na dvou tatrovkách do Polska, kde se vše přeložilo na kamion, který poštovnu odveze do Čech,“ řekl Trnka. Budova bude nadále fungovat jako poštovna, bude poskytovat občerstvení pro turisty a vznikne v ní minimuzeum poštovny samotné. Provoz by chtěl Trnka obnovit již koncem prázdnin.

Na vrcholku nejvyšší české hory vyrostla podle návrhu architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana poštovna nová. Stavení práce začaly v létě 2006, budova byla regulérně zprovozněna vloni v srpnu. Moderní budova je postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly a je doplněna skleněnými tabulemi, které kryjí hydraulicky ovládané dřevěné okenice. Odstranění staré budovy poštovny bylo jednou z podmínek pro kolaudaci nového objektu.