Unikátnímu hospici v Chrudimi hrozí zakonzervování

Chrudim - Těsně před dokončením nového hospice pro nemocné a staré lidi v Chrudimi hrozí celé stavbě zakonzervování. Zástupci občanského sdružení Smíření už přitom mají vybraný kompletní zdravotní personál, včetně sester a ošetřovatelů. Sdružení, které s budováním domova začalo před šesti lety, potřebuje na jeho dokončení ještě dvacet milionů. Ministerstvo zdravotnictví ale dotaci zamítlo a peníze nemá ani Pardubický kraj. Spolu s občanským sdružením se proto se žádostí o příspěvky obrátil na města a obce. Všichni stále věří, že hospic za téměř 90 milionů korun přijme první klienty už letos v říjnu.

Hospic pro staré a vážně nemocné lidi i pro jejich nejbližší má být jediným zařízením svého druhu v Pardubickém kraji. „My jsme ho postavili s cílem, aby vznikla nemocnice pro důstojný závěr života pro nemocné i pro jejich rodiny,“ řekla ČT Marie Blažková z občanské sdružení Smíření. Podle starosty Chrudimi Jana Čechlovského (ODS) je pro lidi, kteří se dostanou do poslední fáze života, takové zařízení klíčové.

Na stavbu se podařilo získat jedenáct milionů korun z veřejných sbírek, třicet milionů od kraje a po pěti milionech od Pardubic a Chrudimi. Zástupci občanského sdružení dále spoléhali na pomoc od státu. Po desetimilionové dotaci žádali ještě o dvacet milionů na dokončení celého projektu. Ministerstvo už ale nevyhovělo. „Oni nejsou povinni se nám zpovídat, protože jde o nesystémovou dotaci. Přišel nám prostě dopis, že peníze na hospic tam pro nás nejsou,“ komentovala stanovisko ministerstva Blažková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj se spolu s občanským sdružením obrátil se žádostí o příspěvky na města a obce. Některé už pomoc přislíbily. Pokud se peníze sehnat nepodaří, bude se muset podle správce chrudimského hospice Jiřího Císaře stavba zakonzervovat.