Chanov má nižší nájemné, tamní ČSSD je proti

Most - Mostečtí sociální demokraté sbírají podpisy pod petici, která požaduje, aby radní zrušili slevy na nájemném pro obyvatele sídliště Chanov. Město jim je poskytuje od začátku roku. ČSSD upozorňuje na to, že úlevy tam dostali i lidé, kteří už městu dluží devadesát milionů korun. Radnice ale na slevách trvá.

Mostecký magistrát důvody pro sepsání petice odmítá. Podle radních sleva na nájemném v Chanově dosahuje pouze tří korun za metr čtvereční ve srovnání s byty v ostatních částech Mostu. To je podle názoru lidí tak vysoká sleva na nájemném. „Celkem to dělá asi sto šedesát korun z holého nájemného,“ přibližuje skutečnost náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Obyvatelé Chanova zase tvrdí, že slevu ani nezpozorovali.  

Organizátoři protestní petice ale tvrdí, že lidé z Chanova nemají na žádné úlevy nárok. Nemohou dostat slevu za to, že byty vybydleli a neplatili za nájem a za vodu. „Bohužel si to zničili sami, to je ta základní věc,“ říká rezolutně opoziční člen městského zastupitelstva Josef Tancoš.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Vedení radnice však trvá na svém. Slevy jsou nutné proto, aby lidé z chanovského sídliště neutíkali. Jiné bydlení pro ně město nemá. Opozice to však považuje za nešťastný krok. Radnice zase naopak tvrdí, že v době recese je to jedna z možností, jak udržet lidi v Chanově. „Je potřeba se o tom bavit, ne přijmout nějaký radní výnos a myslet si, že mám vystaráno,“ oponuje opoziční zastupitel Vlastimil Balín.   

Mostečtí radní tvrdí, že udržení lidí v Chanově je jen prvním krokem. Pak každý z nich dostane šanci ukázat, zda si zaslouží lepší bydlení, které město na tomto sídlišti chystá. Plán, jak změnit Chanov k lepšímu, už má mostecká radnice v šuplíku.