Školní výlety míří do pohádky

Františkovy Lázně - Na západě Čech míří řada výletních autobusů se školáky do přírodního divadla ve Františkových Lázních. Až do pátku tam potrvá festival s názvem Pohádková zahrádka. Má to být zábavnější alternativa obvyklých školních výletů pro děti ze školek a z nižších ročníků základních škol. Festival by měl být také nápomocen integraci sociálně, tělesně a mentálně vyloučených dětí z dětských domovů stacionářů a speciálních škol, to se však zatím příliš nedaří.

Děti zde soutěží, seznamují se s lidovými řemesly, s přírodou a mají na výběr z divadelních představení anebo třeba produkce kouzelníka. Je tu hodně příležitostí ke hře i k poučení. Organizátor pořádá festival už počtvrté, každým rokem vždycky těsně před prázdninami, v době školních výletů. „Náš syn jezdíval se školou vždy na to samé místo, proto jsme chtěli něco trochu jiného,“ vysvětlil organizátor Mirek Vostrý. Podle učitelky ZŠ Nová Role Jarmily Bochenkové je Pohádková zahrádka je zajímavý nápad a děti se tu baví. „Pojali jsme to jako školní výlet, těšíme se na program,“ doplnila učitelka MŠ Cheb Marie Kratochvílová.

Organizátorům se zatím nedaří naplňovat jeden z hlavních záměrů Pohádkové zahrádky, kterým je integrace sociálně, tělesně a mentálně vyloučených dětí z dětských domovů, stacionářů a speciálních škol. „Bohužel jich je málo, přijely dvě takové školy,“ dodal Mirek Vostrý.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ve františkolázeňském amfiteátru by se měly do pátku vystřídat na 3 tisíce dětí. Jsou ze škol, které reagovaly na mailovou nabídku, ta podle organizátorů stále trvá.

Na západě Čech míří řada výletních autobusů se školáky do přírodního divadla ve Františkových Lázních na festival Pohádková zahrádka.
Zdroj: ČT24