Spor kraje s majiteli lesů se vyostřuje

Karlovy Vary - Spor mezi Karlovarským krajem a majiteli lesů se vyostřuje. Politici chtějí letos na hospodaření poslat jen část příspěvku. Podle správců to ale lesy ohrozí a poznamená i turistiku. Spolu s desítkami starostů proto podepisují petici. Kraj se brání tím, že kvůli ekonomické krizi chybí již nyní v rozpočtu miliony korun. Proto chce vlastníkům lesů poskytnout pouze část původně vyčleněných prostředků. Ti to považují za nedostatečné.

Příspěvky na hospodaření v lesích používají správci na úklid kalamitního dřeva, aby zabránili kůrovcové kalamitě. Upravují za ně lesní cesty a cyklostezky. Správci lesů se shodují, že pokud kraj příspěvky v plné výši nevyplatí, všechny tyto práce budou ohroženy. „To může vést i k propouštění a k nenahraditelným ztrátám kvalitních pracovních sil,“ zdůrazňuje předseda regionálního sdružení vlastníků lesů Pavel Scheuer.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů proto připravuje petici. Už ji podepsaly desítky starostů a hospodářů. „Že to dojde až takhle daleko, jsem rozhodně nečekal,“ přiznává karlovarský radní Jaroslav Bradáč. „Ty prostředky jsou tak vysoké, že města, která vlastní lesy, nemají šanci ze svých prostředků tyto věci zafinancovat,“ dodává starosta Božího Daru Jan Horník.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci sdružení vlastníků lesů už každému z krajských zastupitelů poslali dopis, ve kterém situaci vysvětlují a žádají podporu. Vedení kraje se brání, že v rozpočtu chybí peníze. „V současné době už chybí v krajském rozpočtu čtyřicet osm milionů a roční odhad je sto čtyřicet milionů,“ říká radní Bradáč.

V minulých letech kraj mezi majitele lesů rozděloval dvanáct milionů korun. Podle radních to ale není povinností kraje. Uvažují proto, že letos rozdělí jen polovinu, aby ušetřili. O rozdělení dotací na hospodaření v lesích budou jednat zastupitelé už ve čtvrtek.