Vzácným živočichům z okolí Žďárku hrozí vyhubení

Ústecko - Spor o ochranu přírody se táhne kolem výstavby velkých skladů u Žďárku na Ústecku. V oblasti žijí velmi vzácní živočichové. Jenže ministerstvo životního prostředí stavbu soukromé společnosti povolilo. Střevlíka zlatitého, slepýše křehkého nebo ještěrky obecné tak nahradí tisíce kamionů mířících z nedaleké dálnice do obřích hal logistického centra.

Firma CPI může díky úřednické chybě stavět na místě, kde žijí vzácní živočichové, jak potvrdil zoolog z Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce Lukáš Blažej. Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí informovala, že jde o silně ohrožené druhy. I přesto má ale stavba zelenou. Mluvčí CPI Michaela Winklerová navíc tvrdí, že tato zvířata už tu dávno nežijí.

S tím ale odborníci nesouhlasí. Zvířata tu sice nejsou celý rok, je to ale jejich přirozená oblast. Firma tu nedávno navíc bez povolení rozorala a pohnojila pole. A další zásahy je prý mohou úplně vyhubit. Ředitel sdružení Přátelé přírody Marián Páleník dodal, že v oblasti se neprovedlo důkladné hodnocení dopadu na životní prostředí.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

U Žďárku je podle Přátel přírody ještě jeden problém. Žijí tu další ohrožení živočichové, například křepelka polní nebo velmi ohrožená zmije obecná. O tom se ale nikde nemluví. Spory mezi firmou a odborníky na životní prostředí se mohou táhnout ještě několik měsíců. Záleží na tom, jestli se některá ze stran odvolá.