Největší nízkoenergetický dům v ČR je v Horce nad Moravou

Litovel - Největší nízkoenergetický dům v České republice bude sloužit pro ekologickou výuku. Objekt vyrostl během dvou let v Horce nad Moravou a poslouží zároveň jako informačně-turistické centrum při vstupu do chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Svoji činnost tu zahájí centrum ekologických aktivit Sluňákov v lednu příštího roku.

Dvoupatrový dřevěný dům je postaven z přírodních a ekologických materiálů a při svém provozu bude spotřebovávat minimum energie. Je dokonale odizolován a po celý rok je v něm stálá teplota kolem 22 °C.

Vedoucí ekologického centra Sluňákov Michal Bartoš zdůrazňuje, že dům k vytápění nepotřebuje klasické energetické zdroje, jako je plyn, ropa a věci z ní vyrobené. „Hlavním rysem je urbanistický koncept, kdy jsme dům zasadili do přírody. Když se podíváte od Litovelského Pomoraví, uvidíte pouze kopec,” dodává hlavní projektant Ondřej Hofmeister.

Dům vyhřívají sluneční kolektory nebo kotel na dřevené pelety, oddělená je pak pitná a užitková voda. Objekt poskytne kromě školícího střediska i ubytovací a přednáškové prostory či veřejný internet. Náklady na stavbu dosáhly 66 milionů korun. „My jsme měli docela šťastnou ruku. Když jsme podali žádost na Ministerstvo životního prostředí, dostali jsme téměř 50% dotaci,” pochvaluje si olomoucký primátor Martin Tesařík.

Nízkoenergetický dům v následujících letech zakryje tráva a zcela tak splyne s okolím. První vzdělávací programy připravuje středisko Sluňákov na leden příštího roku.