Hradec Králové ve znamení jazzu

Hradec Králové - Mezinárodní hudební festival Jazz jde městem začal už podvanácté v Hradci Králové. Potrvá do soboty a zahraje na něm téměř dvě stě hudebníků ze třinácti zemí světa. Vstupenky na jazzový festival se dají stále ještě koupit. Některá vystoupení budou zdarma.

Hradecký jazzový festival už pravidelně každý rok v říjnu ovládne celé město. Hudebníci hrají v divadelních sálech, klubech i hospůdkách. Setkání jazzmanů letos zahájila česko-slovenská kapela Open Sextet. Koncert doprovodilo vystoupení Tanečního divadla Honzy Pokusila. „Pro nás je to čest, že tu můžeme vystoupit a také jsme rádi, že si můžeme zahrát před místním publikem, které jazzu fandí,” uvedl člen formace Open Sextet Patrik Hlavenka.

Součástí festivalu jsou hudební workshopy i soutěž pro mladé jazzové talenty. V šesti dnech vystoupí celkem pětatřicet kapel.

Hlavní koncerty s největšími hvězdami festivalu budou v druhé polovině týdne. „Ve čtvrtek to bude Barbara Dennerleinová, která je proslulá tím, že si nohama hraje basy, v pátek to pak bude zřejmě nejlepší jazzový zpěvák současnosti Kurt Elling a hvězdou sobotního vystoupení bude Richard Bona,” vypočítává zástupce pořadatele festivalu David Butula.