Opravená botanická zahrada v Teplicích se otvírá - ale jen na týden

Teplice - Dva roky byla kvůli rekonstrukci nepřístupná botanická zahrada v Teplicích. Teď jsou brány otevřené. Kdo chce ale vidět, jak investice za 70 milionů dopadla, musí si pospíšit. Od příštího týdne se tu znovu zavírá kvůli dalším úpravám. Kritici teplického primátora proto říkají, jde jen o předvolebním tah.

Jako na pražském mostě. Tak to vypadá v teplické botanické zahradě už třetí den. Návštěvníci oceňují hlavně nápadité uspořádání stromů a květin ve sklenicích. Pohromadě mohou vidět třeba rostliny, jejichž jména se nejčastěji objevují v křížovkách, nebo dřeviny, z nichž vzniklo pro Severní Čechy typické hnědé uhlí. Ředitel botanické zahrady Jiří Haager si pochvaluje, že je zájem návštěvníků mnohem větší, než očekával.

Podle teplického primátora Jaroslava Kubery si předčasné otevření vynutili nedočkaví návštěvníci. „Ten týden otevřených dveří si vymysleli občané, kteří se chodili dotazovat, byli zvědaví, takže jsme to pro ně udělali." Jiří Haager k tomu dodává: „Termín jsme si stanovili my, podle toho, jak budeme hotoví a jak budou narostlé kytky.”

Oponenti teplického primátora to ale vidi jinak. Podle nich zkušený politik i takto sbírá body před volbami. „Já to nechci hodnotit jako předvolební trik. Každopádně nevím o žádném tlaku občanů, že botanická musí být otevřena alespoň na ten týden,” uvedl náměstek primátora Petr Benda.

Primátor Jaroslav Kubera se ale brání: „Proto na radnici jsme, abychom něco pro lidi dělali. Takže když je čím se pochlubit, proč se tím nepochlubit.” „Není potřeba něco na týden otevírat a potom zavírat. Já si myslím, že občané se dočkají krásné botanické zahrady na jaře příštího roku, kdy bude dodělaná,” oponuje Petr Benda.

Jak soudí většina návštěvníků, horší by bylo, kdyby se radnice čím chlubit neměla.