Chatové oblasti v Hroznětíně hrozí vážné problémy

Hroznětín - V Hroznětíně na Karlovarsku se radní snaží přimět chalupáře z velké rekreační oblasti Velký rybník, aby přispívali na její údržbu. Za dva roky se ale nikam nedostali. Radnice teď má sotva peníze na nejnutnější údržbu cest kvůli přístupu záchranářů. Starosta Hroznětína Jaroslav Rovný (ČSNS) říká, že obec to stojí vysoké náklady, a chataři tak dostávají výhody, které si nezaplatili.

V Hroznětíně a okolí žije 1 800 lidí. Na opravu silnic, škol a chodníků dostává město ze státního rozpočtu 13 milionů korun. Do rekreační oblasti Velký rybník jezdí téměř 3 000 lidí. Protože ale trvale žijí jinde, radnice na údržbu lokality nedostává ani korunu. Opravu silnic, úklid sněhu i vyvážení odpadků dotuje.

Radnice může zvýšit daň z nemovitosti. Musela by to ale udělat všem majitelům nemovitostí v okolí. Tak by podle starosty ale město nespravedlivě potrestalo stálé obyvatele. Více než polovina z 600 majitelů chat je z Karlových Varů a okolí. Místostarosta Hroznětína Martin Maleček informoval, že výstavba rekreačních objektů byla mohutně podporována okresním národním výborem v 80. letech.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci radnice požádali o pomoc kraj. Mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková se nechala slyšet, že celá záležitost byla předána karlovarskému magistrátu. Jeho mluvčí Jan Kopál však sdělil, že kraj nemá žádnou systémovou možnost, jak přispívat na soukromé aktivity svých obyvatel, kteří se rekreují na území jiné obce.

V rozsáhlé rekreační oblasti dosluhují silnice, na většině území chybí kanalizace. Miliony korun na její vybudování ale radnice nemá. Udržovat rekreační oblast dílčími opravami bude mít smysl podle starosty ještě přibližně 5 let. Poté začnou mít rekreanti vážné problémy se silně znečištěnou vodou a neprůjezdnými silnicemi.