Kriminalisté odhalili tři varny pervitinu v Ostravě

Ostrava - Kriminalisté z takzvaného TOXI-týmu odhalili v Ostravě tři varny pervitinu. Kvůli cíleným akcím policie se ilegální laboratoře postupně přesouvají z centra na periferii. Tam se pachatelé cítí bezpečněji. Stěhují se i z dalšího důvodu. Každou varnu totiž obklopuje ostrý zápach.

Ačkoliv všechno ukazovalo na to, že v bytě v Ostravě ve Vítkovicích je ilegální varna pervitinu, na chodbě policisté zápach necítili. Ukázalo se totiž, že pachatel měl dokonale utěsněné dveře a nejen to. ”Vařič” při výrobě pervitinu používal také ventilátor.

Jiný muž z Ostravy-Poruby byl opatrnější. Pervitin vařil v garáži. V době zadržení měl záměrně na sobě jen spodní prádlo. „Ostatní oděvní svršky měl umístěny před garáží, aby mu nenačichly chemickým zápachem,” vysvětluje analytik TOXI-týmu Petr Waldar.

Další ilegální laboratoř odhalili policisté v zahradním domku v Ostravě Martinově. K chatě se dlouho nemohli ani přiblížit. Chata byla zajištěna zabezpečovacím zařízením pohybovými senzory. „A na komíně měl umístěnou kameru,” dodává Petr Waldar.

Začátkem října padle do rukou policie také čtyřčlenná organizovaná skupina dealerů heroinu. „U těchto osob bylo zjištěno držení a prodej heroinu za částku přesahující 300 000 korun,” říká vedoucí TOXI-týmu Jiří Kopeček.

Ve všech uvedených případech šlo o pachatele – recidivisty již dříve trestané za výrobu či distribuci drog. Policisté stále častěji odhalují ilegální varny na okrajích měst, v garážích a podobně ostrý zápach při výrobě pervitinu by je totiž v činžovním domě snadno prozradil.