Dětský filmový festival Oty Hofmana v Ostrově

Karlovy Vary - Ostrov na Karlovarsku hostí Dětský filmový festival Oty Hofmana. Malým divákům nabízí 35 filmů. Lákadlem se letos stala dětská média. Desítky mladých novinářů se na festivalu učí pracovat s hlasem, vytvářet zprávy a informovat lidi o tom, co se v Ostrově děje.

„Je to určitě zajímavá práce. Každý den je trochu jiný. V Ostrově vysíláme před budovou na náměstí. Slyší nás tam lidi, kteří prochází okolo,” říkají moderátoři rádia Domino David Kabele a Anna Hašková. Zaujmout zprávami z festivalového dění se snaží i mladí novináři z tiskové agentury. Například redaktorku Dětské tiskové agentury Janu Trpišovskou na této práci nejvíc baví kontakt s lidmi, se kterými by se normálně neměla šanci potkat.

Obrazové zpravodajství z festivalu také zajišťují dětské televizní štáby. Ty o sobě tvrdí, že mají nejtěžší práci. „Je to těžké, protože například, když děláte anketu, tak se hodně lidí bojí kamery,” konstatuje reportér televize Domino Jan Syruček.

Podle ředitele festivalu Marka Poledníčka je cílem doprovodného programu, aby se děti učily rozpoznávat dobré a špatné zprávy a aby se dokázaly orientovat v médiích. Ředitel festivalu říká, že zájem o práci v dětské televizi a novinách je každý rok větší: „Před deseti lety jsme začínali s ostrovskými dětmi, posléze jsme se spojili s pražskými dětmi. Dneska tady máme děti ze Žatce, z Olomouce a dalších měst.” „Pokud by byli z každého ročníku dva tři talentovaní tvůrci, ať už televizní, rozhlasoví, filmoví, tak zaplať pánu bohu za ně,” dodává režisér Zdeněk Zelenka.

Podle Marka Poledníčka by se práce mladých novinářů mohla stát v příštích letech samostatnou soutěžní kategorií festivalu.