Jednatelka učiliště prodávala ve škole subutex

Ústí nad Labem - Policie obvinila jednatelku soukromého Středního odborného učiliště Industria v Ústí nad Labem Evu Helánovou z distribuce drog. Žena, která je i ekonomkou školy, prodávala podle kriminalistů opiátový lék subutex i přímo ve škole. Podle zřizovatele školy Radovana Šrejbra zůstane obviněná ekonomka zatím na svém místě. Za distribuci drog jí přitom hrozí až deset let vězení.

Jednatelku a zároveň ekonomku soukromého Středního odborného učiliště Industria Evu Helánovou policie zadržela a následně obvinila po několikaměsíčním sledování. Podle kriminalistů společně s dalšími třemi lidmi distribuovala opiátový lék subutex. Policie tvrdí, že ho prodávala i přímo ve škole. Majitelé soukromého učiliště o obvinění své podřízené vědí. Eva Helánová vyjádření odmítla.

Zřizovatel školy Ladislav Šrejbr k tomu říká: „Dozvěděl jsem se to až na poslední chvíli, že se to vyšetřuje a její manžel říkal, že už to bude v pořádku.“ „Subutex se prodával i na půdě školy, ale ne žákům této školy, ale jiným osobám, které po telefonické domluvě na půdu školy docházely,“ popisuje případ kriminalista, který ho vyšetřoval.

Opiátový lék subutex, který nahrazuje heroin, měla skupina dodávat desítkám lidí z Ústecka. Mezi obviněnými je kromě Evy Helánové i její manžel, syn a jeho družka. „Dá se říct, že se jednalo o rodinný podnik,“ shrnuje mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.

Policie odhaduje, že na nelegálním prodeji léku mohli vydělat až statisíce korun. „Nejvyšší odběr, který byl zaznamenán, bylo sedm platíček subutexu, které byly okamžitě prodány, kdy zisk činil cca 10 000,“ uvedl pro ČT vyšetřující kriminalista. Např. v roce 2001 odsoudil krajský soud v Hradci Králové za distribuci pervitinu bývalou učitelku Jarmilu Vocáskovou. Ve vězení strávila dva a půl roku.