Bakterie legionela v karlovarské nemocnici

Karlovy Vary - Ve vodovodu karlovarské nemocnice se rozmnožila bakterie legionela, která může ublížit nemocným lidem. Hygienici proto nařídili, aby vedení nemocnice situaci napravilo. Ta bude muset vyměnit znečištěné potrubí, což bude stát přes tři miliony korun. Vedení nemocnice pacienty ujišťuje, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Slibuje, že rekonstrukce vodovodu bude dokončena ještě do konce tohoto roku.

Bakterie legionela může ohrozit pacienty, kteří mají cukrovku nebo zdravotní problémy s plícemi a ledvinami. „Onemocnění se projevuje respiračními příznaky, kašlem a horečkou. Také může dojít k respiračnímu selhání, což by znamenalo smrt pacienta,“ varuje epidemioložka Krajské hygienické stanice Miroslava Schreinerová.

Nemocnice se už delší dobu snaží snížit množství bakterií v potrubí například zahříváním vody na vyšší teplotu. Personál také vodu před použitím odpouští. Poslední měření hygieniků ale ukázala, že opatření už nejsou účinná. „Vzhledem k tomu, že koncentrace překračovala mnohonásobně povolenou hranici, došla hygienické stanici trpělivost a zahájila s nemocnicí správní řízení. Nemocnici hrozila až dvoumilionová pokuta,“ připomíná karlovarská radní Berenika Podzemská.  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Bakterie legionela se množí ve všech starých potrubích. Rozvody v budovách nemocnice jsou desítky let staré. Znečištěné úseky instalatéři musejí vyměnit. „Pak budeme přidávat malé dávky chemie, které by měly v podstatě uvést vodu do stavu, který bude odpovídat hygienickým normám a bude pro pacienty bezpečný,“ uvádí generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík.

Pacientům nemocnice podle zdravotního ředitele bezprostřední nebezpečí nehrozí. „Onemocnění legionelou se v karlovarské nemocnici ještě nikdy nevyskytlo,“ připomíná zdravotní ředitel nemocnice Filip Berger.

Krajští zastupitelé pro karlovarskou nemocnici odsouhlasili mimořádnou dotaci. Znečištěné vodovodní potrubí vymění stavební firmy zřejmě ještě do konce letošního roku.