Sanatorium Harmony okradl o peníze falešný doktor

Příbram - Z podvodu a dalších trestných činů obvinila policie dvaatřicetiletého muže, který se v sanatoriu Harmony v Líchovech na Příbramsku vydával za lékaře. Zařízení navštívil čtyřikrát v říjnu loňského roku, okradl ho o peníze na vakcíny proti žloutence a další částky vylákal i ze zaměstnanců. Přestože neměl lékařský titul, snažil se dokonce i ordinovat.

Do sanatoria přijel podvodník v záchranářském voze, v oděvu lékaře a představil se jako Miloslav Dudek. Ředitelce ukázal falešné diplomy a tvrdil, že dělá atestaci v Thomayerově nemocnici v Praze. „Měl zájem o rozšíření atestace v geriatrii, zajímal se o problematiku seniorů, kteří trpí nějakou formou demence. Já v tom v tu chvíli neviděla žádný problém,“ popisuje situaci ředitelka sanatoria Harmony Ladislava Maťhová.  

Jenže po několika konzultacích ředitelka zjistila, že v odbornosti pokulhává. Poté, co si potvrdila, že v Thomayerově nemocnici nepracuje, muže vyhodila. I čtyři návštěvy zařízení mu ale stačily k tomu, aby z vedení vylákal sedm tisíc korun na vakcíny proti žloutence. Ty ale nikdy nesehnal a peníze nevrátil. „Peníze jsem samozřejmě chtěla zpátky, kontaktovala jsem ho telefonicky i mailem, ale jediná odpověď byly hrozby,“ uvádí ředitelka. „Podvodník podvedl ještě další ženy. Vybral od nich tisícikorunové částky například na nákup počítače, nebo že opatří právní pomoc. Hmotná škoda činí asi čtyřicet tisíc korun,“ doplňuje mluvčí Policie ČR v Příbrami Monika Schindlová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle policejní verze měl podvodník navíc stanovovat diagnózy, předepisovat léky a v jednom případě aplikovat injekci. To však vedení sanatoria odmítá. „Žádné diagnózy, vzhledem k tomu, že nebyl zaměstnanec, nestanovoval. Co se týče vakcín, tak mám informace, že jedné bývalé zaměstnankyni aplikoval vakcínu soukromě u ní doma,“ vysvětluje ředitelka Maťhová.

Přesto, že Česká televize získala na falešného lékaře kontakt, zastihnout se jej nepodařilo. „Dotyčný byl obviněn z podvodu, z poškozování cizích práv a krádeže,“ uzavírá policejní mluvčí. Obviněnému muži teď hrozí až dva roky vězení. Zatím je ale na svobodě. Policie neshledala důvody pro uvalení vazby.

Objekt sanatoria Harmony v Líchovech
Zdroj: ČT24