Liberec o druhotné suroviny nestojí

Liberec - Liberec přestal třídit plasty. Občané si s tím moc hlavu nelámali, recyklační firmy o tento druh odpadu přestávají mít zájem, a ten tak znovu končí ve spalovnách. Ekologové jsou pochopitelně zklamaní. Občanské sdružení Armillaria Liberec, které si klade za cíl přispívat k ochraně a ozdravění přírody, tedy krajiny a životního prostředí jako celku, zatím v třídění odpadu pokračuje a zatím se mu to daří. Podle jeho zástupců by město v třídění mělo i nadále pokračovat. Jistě by se to vyplatilo.

Obaly od sušenek, krabičky od margarínů nebo obyčejný igelit už do červených popelnic v Liberci nepatří, na trhu s druhotnými surovinami o směsný plast není zájem. „Pokoušeli jsme se to vytřídit na třídící lince svozové firmy ASA, ale v žádném případě o tento produkt skutečně nebyl zájem,“ potvrdil náměstek libereckého primátora Milan Šír (ČSSD). Důvodem je pokles cen druhotných surovin, v případě směsných plastů podle kvality vytřídění o 40 až 80 procent. Přitom právě plasty tvoří velkou část komunálního odpadu, jeho objem tak vzroste.

Ve stotisícovém Liberci třídí plasty už jen ekologické občanské sdružení Armillaria. „Naše organizace se stále snaží nějakým způsobem odpad třídit a zatím nám to jde,“ prohlásil Lukáš Šlajch ze sdružení Armillaria. Náměstek Šír doplnil: „Zvládají to, protože separovat chtějí. Mají tam sběrné nádoby podle druhu hmoty.“ Podle sdružení Armillaria by mělo město v třídění pokračovat, jistě by se to Liberci vyplatilo.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Konec třídění plastů má ale ještě jeden důvod: Liberečané házeli do červených popelnic i to, co do nich nepatří. A to až ze sedmdesáti procent, proto se třídění už nevyplácelo tak jako dříve. „Účel by splnilo, kdyby se tam dávaly pouze nápojové kartony. Odpad by nebyl tak znečištěný,“ vysvětlil Petr Grof, ředitel společnosti A.S.A. Liberec, která městu poskytuje komplexní služby v odpadovém hospodářství.

Liberecké třídění dvou druhů odpadů plastů a tetrapacku v jedné popelnici bylo podle oslovené firmy v rámci republiky neobvyklé a prostě se nepovedlo.

Kontejner pro sběr plastových obalů
Zdroj: ČT24