Felicie se sjely na Orlíku

Velký Vír (Orlická přehrada) - Již po 44. si dali sraz majitelé Felicií, sjeli se letos do kempu Velký Vír na Orlické přehradě. Představili téměř dvě stovky nablýskaných vozů, z nichž většina pocházela z roku 1959, kdy se tato auta začala vyrábět. Mnozí z majitelů své vozy, na které jsou náležitě pyšní, vlastní již několik desítek let. Přesto připouštějí, že jejich koníček je ekonomicky velmi náročný, někteří totiž do svého veterána investovali již stovky tisíc.

Letos je to padesát let, kdy brány závodu v Kvasinách opustil první vůz se značkou Felicia. V Česku se jich až do roku 1964 vyrobilo čtrnáct a půl tisíce. „Dvě třetiny šly na vývoz, jedna třetina zůstala tady v republice,“ uvedl místopředseda klubu Felicia Petr Bartošek. Podle pamětníků výroba těchto vozů zachránila továrnu před úpadkem, její vedení před půl stoletím chtělo omezit výrobu pouze na plechové součástky. „Tehdy vznikla Felicia. Podle mne dobyla svět,“ podotkl bývalý zaměstnanec továrny Stanislav Čtvrtečka. Předseda klubu Felicia Vlastimil Malina doplnil: „Byla to auta pro movitější.“

Majitelé Felicií jsou na své vozy náležitě pyšní, mnozí je vlastní už několik desítek let. Připouštějí však, že je to nákladný koníček. „Před dvěma roky jsme ji se synem dodělali, a pokud nebudu počítat hodiny, vyšla nás tak na 400 tisíc,“ potvrdil Vladimír Vintra. „Jezdím na srazy od roku 1981,“ pochlubil se další z majitelů Jiří Dvořák. Petr Dvořák doplnil: „Je to srdeční záležitost.“

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Letošního republikového srazu se kromě českých majitelů Felicií účastnily i sběratelé ze zahraničí, někteří byli na podobném setkání se svým vozem poprvé. „K Felicii jsme se dostali asi před 15 lety, letos máme premiéru,“ prohlásila Dolly Novak z Německa.

Automobilové veterány přijelo do kempu obdivovat více než tisíc lidí, kde se uskuteční příští sraz organizátoři prozatím tají.

Majitelé Felicií se letos sjeli do kempu Velký Vír na Orlické přehradě. Představili téměř dvě stovky nablýskaných vozů, z nichž většina pocházela z roku 1959, kdy se tato auta začala vyrábět.
Zdroj: ČT24