Další speciální výslechovou místnost mají ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Speciální místnost pro výslech zneužitých dětí zprovoznila policie ve Frýdku-Místku. Dosud se podobné výslechy odehrávaly v běžných policejních kanceláří, pro děti to bylo hodně stresující. Místnost zařízená jako dětský pokoj, s hračkami a obrázky, pomůže, aby dítě ze situace nebylo zbytečně traumatizováno. Místnost zařízená jako dětský pokoj se bude používat především u případů, kdy obětí nebo svědkem je nezletilá osoba. Podle odborníků je důležité, aby v takových situacích bylo dítě vyslechnuto komplexně, avšak pouze jednou.

Místnost připomíná dětský pokojík, dosud musely děti vypovídat v ponurých kancelářích. Jája a Pája i panenky usnadní policistům výslechy zneužívaných dětí. Dříve asistovalo u výslechu dětí až 7 lidí, dnes jej vede pouze vyšetřovatel, popřípadě psycholog. Ostatní, tedy soudce, obhájce nebo sociální pracovník, sledují výslech pomocí kamer, mikrofonů z vedlejší místnosti. Všechno se přitom nahrává. „Záznam si potom můžou prohlédnout všichni. Odborníci nad ním mohou diskutovat a oběť nemusí znovu a znovu vypovídat,“ potvrdila klinická psycholožka Ludmila Mrtvicová a kriminalista PČR Frýdek-Místek Petr Klega dodal: „Výslech před tolika osobami by mohl dítě nějak svazovat, proto jsou tyto místnosti nespornou výhodou.“

V České republice je dohromady 14 speciálních výslechových místností pro děti, jen na Severní Moravě a ve Slezsku každý rok vyšetřují policisté přibližně 50 případů zneužívání dětí. „Zastupitelstvo města odsouhlasilo 150 tisíc korun jako dar Policii ČR, našemu územnímu útvaru, na dovybavení výslechové místnosti,“ prohlásila senátorka a primátorka Frýdku-Místku Eva Richtrová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Speciální výslechová místnost bude sloužit nejenom dětem, ale také týraným ženám. Jen v loňském roce policisté vykázali z bytu téměř tisíc násilníků, každý čtvrtý byl přitom z Moravskoslezského kraje.

Speciální místnost pro výslech zneužitých dětí zprovoznila policie ve Frýdku-Místku.
Zdroj: ČT24