Golfové hřiště dělí klánovické občany

Praha - Projekt golfového hřiště v Klánovicích je předmětem nekonečného sporu mezi jeho zastánci a odpůrci. Tato myšlenka dlouhodobě rozdělila klánovické občany a žádná ze znesvářených stran nechce ustoupit ze svého stanoviska. Přitom o změně územního plánu bude právě dnes jednat místní zastupitelstvo. Napětí v obci proto stoupá.

Na zasedání zastupitelstva se ve velkém počtu chystají jak propagátoři golfového hřiště v klánovickém lese, tak jeho odpůrci. Ti se budou opírat hlavně o dřívější rozhodnutí zastupitelstva. „Hned po mém odvolání byl novým panem starostou předložen návrh na revokaci těchto usnesení, které umožňují výstavbu golfu v Klánovicích,“ uvádí odvolaný klánovický starosta Ladislav Hrabal.  

Přestože nový starosta Jaroslav Losert původně patřil k odpůrcům, jako názorového přeběhlíka sám sebe nevnímá. „On se taky změnil dost plán toho golfového hřiště. Navrhovatel totiž podal žádost o nový územní plán, který má mnohem menší rozsah než ten původní,“ zdůvodňuje změnu svého postoje k výstavbě golfového hřiště současný starosta Klánovic Jaroslav Losert. „Na základě nového územního plánu obnovíme devítijamkové hřiště z původního osmnáctijamkového a tím je zřejmé, že nebude možné další rozšíření,“ říká místopředsedkyně Forest golf Clubu Monika Bažantová.  

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Golfisté se pokoušejí o obnovení hřiště, které bylo v Klánovicích poprvé otevřeno již v době první republiky. Odpůrci namítají, že na původním místě dnes rostou stromy staré několik desítek let, které by bylo nutné vykácet.