Karlovarský kraj by chtěl zachovat střední školy

Karlovy Vary - Ne desítky, ale stovky studentů chybí středním školám v Karlovarském kraji. Některé kvůli tomu neotevřou učební obory, potýkají se s nedostatkem peněz a existenčními problémy. Pokud nezasáhne kraj, některé z nich patrně skončí, na jejich záchranu zřejmě padnou miliony korun. Zástupci krajského úřadu budou čekat do začátku září, až všechny školy uzavřou výběrová řízení. Poté chtějí politici společně se zástupci škol hledat řešení nepříjemné situace.

Nejhorší situace je v Kraslicích, do prvního ročníku střední školy na výrobu hudebních nástrojů se přihlásili jen dva studenti, a škola tedy ročník vůbec neotevře. „Škola přestane existovat, protože v příštím roce tam bude ještě jedna třída denního studia a jedna třída dálkového studia a za nimi už nikdo nejde. Až tento ročník skončí, skončí pravděpodobně i výuka,“ uvedla ředitelka Střední živnostenské školy v Sokolově Hana Jandíková.

Kvůli úbytku žáků letos přijde Střední průmyslová škola v Ostrově o půl milionu korun. „Samozřejmě se to neobešlo bez propouštění pedagogických pracovníků. Je to škoda, protože jsou vyškolení, nejsou však na ně děti,“ nastínil situaci ředitel školy Pavel Žemlička. Kolegy, kteří pracovali jen na půl úvazku, už musel propustit také ředitel Střední průmyslové školy keramické v Karlových Varech Jiří Rezek: „Vůbec nebudeme otevírat tříleté učební obory, protože zájem byl opravdu minimální. Technologii keramiky také neotevřeme, tam se nepřihlásil nikdo též.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci krajského úřadu budou čekat do prvního září, až všechny školy uzavřou výběrová řízení. Poté chtějí politici společně s řediteli škol hledat řešení nepříjemné situace. „Nemáme v úmyslu rušit jakoukoli školu, spíš chceme těm drobnějším pomoct najít obory, které by tam mohly natáhnout žáky třeba i z jiných částí kraje,“ prohlásil radní Karlovarského kraje Vratislav Emler (Doktoři). Radní předpokládá, že některým školám budou chybět peníze na topení a provoz budov. Částka, kterou by jim měl kraj pomoct, určitě přesáhne 10 milionů korun.

Alespoň obecnou koncepci školství by chtěl Vratislav Emler vypracovat do konce letošního roku.