Nová Bára bude nižší, ale odolnější

Chrudim - Když se loni otevírala u Chrudimi celodřevěná rozhledna jménem Bára, tak  jen málokdo tušil, že bude stát jen několik dnů. Padla za oběť silné vichřici, která zasáhla Chrudimsko loni v červnu. Teď se začala stavět nová rozhledna a bude se opět jmenovat Bára. Měla by být ovšem nejen nižší, ale také daleko pevnější. Pokud půjde všechno podle plánu, měla by být nová dominanta Chrudimska otevřena pro veřejnost již na podzim.

Devatenáct metrů vysokou turistickou atrakci nechalo město postavit za dva miliony korun podle návrhu architekta Martina Rajniše. „Je to evropský a také světový unikát,“ ohodnotil rozhlednu po dokončení architekt Rajniš v červnu 2008.  

Stavba byla skutečně světovým unikátem. Rozhledna byla celá ze dřeva a kotvila ji k zemi tažná lana. Experti odhadovali její životnost na padesát let. Ovšem stavbu shodila vichřice, která poničila nejenom ji, ale i celé okolí Chrudimi. „Vichřice byla v první řadě velkou tragédií především pro naše lesy,“ vzpomíná na tehdejší událost místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Po pádu Báry nebylo zcela jasné, jestli nad Chrudimí postavit novou rozhlednu. Rok po vichřici ovšem stavba nové rozhledny přeci jen začala. Na stejném místě a ze stejného materiálu. Nová rozhledna Bára by však měla být pevnější než ta původní. „Město jako investor vzneslo požadavek na to, aby konstrukce byla odolnější, než byla ta minulá,“ potvrzuje stavitel Václav Horecký, který má Báru 2 na starost.  

Nová rozhledna bude mít vnitřní konstrukci, která by měla zabránit jejímu zhroucení. A také bude stát na pevnější základně. „Původní Bára měla nevhodné založení, dnes tam bude betonový základ,“ říká ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.  

Nová rozhledna však bude menší. „Původní rozhledna stála na sedmnáctimetrové podestě, nová podesta bude čtrnáctimetrová,“ vysvětluje Zdeněk Odvárka. Podle něj by novou rozhlednu Báru měli stavbaři dokončit v září. Město ji chce hned vzápětí otevřít veřejnosti.

Zničená rozhledna Bára
Zdroj: ČT24