Ve Frýdku-Místku začal soud s agresivním rasistou

Frýdek-Místek - Rasově motivovaný útok začal projednávat okresní soud ve Frýdku-Místku. Měl se stát na Nový rok na místní diskotéce. Jednadvacetiletý Jaroslav Kořínek tam kvůli barvě pleti podle žalobce brutálně napadl o dvě hlavy menšího a o dva roky staršího Roma. Útočník s hákovým křížem na bundě a v kanadách s ocelovými špičkami na nohou prý mladého Roma nikdy předtím neviděl. Hrozí mu až pět let vězení.

Poškozený Martin Strkáč vypověděl, že skinhead nejdříve napadl jeho kamaráda. Strkáč se ho zastal a v tu chvíli se na něj vrhnul Kořínek. Vyhazovači od sebe oba odtrhli, o hodinu později si ale agresor svůj útok zopakoval. Jaroslav Kořínek se u soudu omluvil Martinu Strkáčovi. Řekl, že nechápe, co ho to tehdy napadlo. Před soudcem ale odmítl vypovídat.

Jen v loňském roce policisté vyšetřovali přes 160 rasově motivovaných trestných činů. Pouze jeden z nich zaznamenali policisté na severní Moravě a ve Slezsku. Všechna další podezření spadla mezi přestupky. Kvůli novému znaleckému posudku z oboru extremismus soudce hlavní líčení odročil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)