Opozici Liberecka se nelíbí rozdělování peněz na projekty

Liberecko - Liberecký kraj včera podle opozice porcoval medvěda. Jedná se o rozdělení peněz z rozpočtu podle klíče, jak konkrétní politik lobbuje za určitý projekt. Rezerva krajské kasy je teď chudší o dalších 20 milionů korun. Přesně tolik rozdělili zastupitelé mezi 10 projektů. Takové nakládání s veřejnými penězi je ale podle odpůrců nesystémové a netransparentní.

Podle opozice jde o typické porcování medvěda, kdy nezáleží na samotném projektu, ale na tom, jaké má příjemce peněz styky s krajskými politiky. Starosta Semil a opoziční krajský zastupitel Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj) hovoří o plýtvání penězi. Pro rozdělení peněz zvedli ruku nejen vládnoucí sociální demokraté, ale také opoziční ODS.

Podařilo se tak schválit například tři miliony korun na propagaci Libereckého kraje v liberecké Aréně. Peníze půjdou společnosti S-Group, za kterou stojí firma Syner. Radní Libereckého kraje pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD) říká, že v této hale se koná nejvíce akcí v celém kraji.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Dalším sporným bodem je jeden milion a 800 tisíc na podporu Dvořákova festivalu. Jde o zatím nejvyšší dotaci pro kulturní akci v historii kraje. Starostové vidí souvislost v tom, že pořadatel koncertu je poradcem poslankyně za ČSSD Orgoníkové. Zdeněk Bursa takové tvrzení narozdíl od ředitele divadla v Jablonci nad Nisou a opozičního zastupitele Pavla Žura (Starostové pro LK) odmítá.

Daňové příjmy do krajského rozpočtu budou letos o 200 milionů korun nižší, než vloni. Za takové situace by měl kraj razantně šetřit, a ne peníze rozhazovat, tvrdí opozice. V loňském roce skončilo hospodaření kraje přebytkem 519 milionů korun. Většinu těchto peněz už krajská vláda utratila. V rezervě tak zbývá posledních 66 milionů.