Královéhradecký kraj zřejmě uzavřel nevýhodnou smlouvu

Hradec Králové - Královéhradecký kraj možná přišel zbytečně o pět milionů korun. Objednal si bez výběrového řízení účetní program a jeho zavedení, dodavatel však podle tvrzení úřadu smlouvu neplnil. Krajský úřad kvůli tomu projekt zastavil, ale miliony už zaplatil, zůstal mu teď software, který nemůže použít. Politickou odpovědnost za zmařenou zakázku a hrozící ztrátu veřejných peněz nese podle vicehejtmana Vladimíra Dernera předchozí vedení kraje. Úřad se však ještě pokusí alespoň část nakoupených programů využít.

Jako byste vzali peníze a vyhodili je z okna, tak komentoval náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL) fakt, že kraj odstoupil od smlouvy na dodávku programového vybavení pro účetní agendu. Dodavatel Webcom Axperience podle kraje neplnil termíny, úřad přesto zaplatil 4 miliony za projekt a programy a milion za pokus o jejich zavedení. „Uzavřená smlouva je poněkud nestandardní. Byly nakoupeny některé licence, ale to má smysl pouze tehdy, jestliže jsou součástí funkčního softwaru. V tomto případě tomu tak nebylo, kraj tedy zaplatil licence na software, pro který teď nemá využití,“ prohlásil vicehejtman Derner.

Odstoupení od smlouvy doporučili experti, které si kraj objednal. Politickou odpovědnost za zmařenou zakázku a hrozící milionovou ztrátu veřejných peněz nese podle vicehejtmana Dernera minulé vedení kraje. Dodavatele navíc vybralo bez výběrového řízení. „Tento projekt měl nahradit stávající účetní systém a rozšířit agendu o elektronickou komunikaci krajského úřadu,“ doplnil mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. Náměstek Derner dodal: „Uzavřená smlouva byla pro kraj nevýhodná a vložené peníze jsou vynaložené marně, tedy vyhozené.“ Kraj se podle mluvčího ještě pokusí alespoň část nakoupených programů využít.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dodavatel Webcom Axperience na žádost o vyjádření nereagoval, bývalý krajský radní Miloslav Plass (ODS) však podotkl: „Neustálé vracení se do minulosti může současné vedení kraje zaměstnat natolik, že způsobí škody, které se nám v budoucnu budou velice těžce napravovat.“

Vedení kraje zatím neví, zda bude své předchůdce volat k odpovědnosti, případně k náhradě škody.