Na Ašsku udržují tradici pálení dřevěného uhlí

Cheb - Nedaleko Aše ve Vernéřově zapálili místní patrioti uhelný milíř. Jedná se o místní tradici pálení dřevěného uhlí, při kterém vznikala také kolomaz. Oba produkty potřebovali ve středověku především místní kováři a sedláci. Nadšenci teď tradici oživují společně s vysídlenými německými rodáky. Celá tradice, která v regionu zanikla již v polovině 19. století, se tak díky nadšení několika zapálených lidí na Ašsko opět vrací.

Patrioti ze Spolku přátel ašského milíře zapálili své dílo minulou sobotu. Od té doby milíř přihazují, kontrolují a pravidelně opečovávají. Postavit dobrý milíř totiž není jenom tak. Musí se vyskládat polena, udělat průduchy, všechno překrýt chvojím a navrch oplácat zemí. Pochopitelně to všechno není tak jednoduché, je třeba to umět. „Postavili jsme to zhruba z osmi kubíků dřeva. Když to dobře dopadne, mělo by z toho být asi osm set až devět set kilogramů uhlí. Lidem pak to uhlí prodáváme na grilování,“ vysvětluje předseda Spolku přátel ašského milíře Přemysl Šperl.   

Uhlířství jako tradiční řemeslo zaniklo na Ašsku někdy před sto padesáti lety. Zachovalo se jenom v místopisných názvech, v kronikách a v tom, co znají z vyprávění němečtí vysídlenci. „To uhlí, co tady děláme, je na rozdíl od moderních průmyslových produktů medicínsky čisté. Samotné se dá i jíst,“ říká německý uhlíř Günter Köferl.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Slavnostní rozhrabování milíře je naplánováno na sobotu odpoledne. Podle zkušeností z posledních let na ní pořadatelé čekají až pět set lidí.

Uhlíři obkládají jádro milíře dřevem
Zdroj: ČT24