Vzdušné bariéry v Evropě zatím nezmizely

Roudnice nad Labem - Motto letošní Memoriál Air Show, která bude o tomto víkendu k vidění v Roudnici nad Labem, zní: "Otevřené nebe". Sportovní letci chtějí na tradiční přehlídce připomenout, že ve vzduchu jednotlivé evropské státy stále oddělují přísně střežené hranice. Přeletět z jedné země do druhé jen tak nelze, sportovní letci musí podstoupit řadu byrokratických úkonů. Podle nich byla doba, kdy Česká republika předsedala Evropské unii, příležitostí, aby vzdušné bariéry zmizely.

Jako v akváriu si připadají piloti sportovních letadel poté, co zmizely poslední hraniční závory na zemi. Nebe nad jednotlivými evropskými státy však zůstává dále rozparcelované. „Vzdušný prostor je samozřejmě výsadou každého suverénního státu,“ potvrdil zástupce Ministerstva dopravy Zdeněk Jelínek. Přeletět z jedné evropské země do druhé jen tak nelze, sportovní letci musí podstoupit řadu byrokratických úkonů. „V podstatě je to výjezdní doložka,“ prohlásil sportovní pilot Lukáš Wünsch.

Doba, kdy Češi předsedali Evropské unii, byla podle sportovních letců příležitostí, aby hranice na nebi zmizely. „Česká republika si zvolila za své motto “Evropa bez bariér„ a naším cílem bylo bariéry odstraňovat,“ dodal Zdeněk Jelínek. Mezi sportovními letci však panuje mínění, že čeští politici zaznamenali pouze částečný úspěch.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Oslovil jsem dokonce své kolegy náčelníky generálních štábů sousedních států, kladná odpověď přišla pouze z Německa,“ vysvětlil náčelník generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek. Prezident Aeroklubu ČR Vlastimil Dvořák však příliš nevěří: „Myslím, že jsme málo tlačili. Jestli jsme vůbec tlačili.“ Sportovní letci nyní sázejí na to, že v bourání vzdušných hranic bude pokračovat i nová předsednická země. „Aby tu myšlenku někdo donesl k cíli,“ neztrácí naději Vlastimil Dvořák.

Švédští politici už naznačili, že si myšlenku otevřeného nebe vezmou za svou.

Směrovka letadla
Zdroj: ČT24