Kontroverzní pomník se srpem a kladivem obmotali protestující obvazy

Brno - Skupina 15 mladých lidí v Brně omotala pomník se srpem a kladivem obvazy. Happeningem chtěli upozornit na oběti totalitních režimů včetně toho komunistického. Akci zorganizovali středoškoláci a vysokoškoláci v předvečer výročí popravy političky Milady Horákové. Podle jednoho z pořadatelů Michala Doležela tak chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že se srp a kladivo na pomník vrátily. Lidé by se prý u pomníku neukázali, kdyby tam Rudou armádu připomínala rudá hvězda.

Lidé dnes na happeningu zvolili scénář připomínající kladení květin k památníkům. Po dvojicích k žulovému pomníku přistupovali a postupně ho omotávali obvazy. „Obvaz má léčit ránu, má ji ošetřovat,“ řekl Doležel. Pořadatelé původně uvažovali, že přes obvazy pak na pomník nastříkají kečup. Měli ho i připravený, nakonec od toho ale ustoupili.    

Pomník v Brně - Králově Poli je v centru pozornosti od doby, co z něj místostarosta části nechal bruskou odstranit srp a kladivo. Vyšetřovala ho kvůli tomu policie, státní zástupce však případ uzavřel. Magistrát pak dlouho připravoval opravu pomníku. Výsledkem bylo opětovné umístění srpu a kladiva.    

Proti se ozvala část historiků i 1 400 lidí, kteří na internetových stránkách podepsali výzvu Ne novým symbolům staré totality. Po nátlaku se podoba pomníku možná změní, radnice teď připravuje druhou žádost o odpamátnění. Podle primátorova náměstka Martina Andera by otevřelo cestu ke změnám.