Stanovice budou mít čistou vodu

Stanovice (Karlovarsko) - Obyvatelé Stanovic na Karlovarsku mají po 15 letech naději, že se dočkají vodovodu. Přestože obec leží necelé dva kilometry pod největší vodárenskou nádrží v regionu, do studní musí lidem vodu vozit hasiči. Po letech marného úsilí už lidé ani nevěřili, že obecní úřad postavit v obci vodovod někdy nechá, kraj však přislíbil několikamilionovou dotaci na stavbu přivaděče, který je základem celé sítě, zbytek zaplatí obec ze svého rozpočtu.

Ve většině obecních studní v Dražově je pouze užitková voda. Navíc tak špinavá, že ji někteří lidé nechtějí používat ani na koupání. Výhrady k čistotě vody měli v minulosti i hygienici, staré studně rychle vysychají. „Byly tam vážné problémy, které přetrvávají. Vodu dovážíme pomocí hasičů v cisternách. Kdykoli může nastat jakýkoli problém,“ potvrdil starosta Stanovic Ladislav Kocourek (ČSSD). Pitnou vodu si většina lidí kupuje v hypermarketech. „Problém je, když se večer nemáte v čem umýt. Pokud prší, je vody dost, je však nepoužitelná,“ stěžují si obyvatelé Dražova.

Po letech marného úsilí už lidé nevěřili, že obecní úřad vodovod v obci někdy postavit nechá. Radnice však uspěla se žádostí o dotace na stavbu přivaděče, který je základem celé sítě. „Karlovarský kraj přispěje obci Stanovice na stavbu přivaděče vodovodu částkou převyšující 3 miliony korun, což je 80 procent nákladů,“ prohlásila mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková. Zbytek zaplatí obec ze svého rozpočtu, o peníze na rozvod vody mezi domy už vodohospodáři požádali ministerstvo zemědělství. „Máme potvrzeno, že o dotacích už bylo rozhodnuto. Konkrétní seznam se dozvíme v první dekádě července,“ uvedl technický náměstek společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary Zdeněk Frček.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Radnice už má všechna povolení i smlouvu se stavební společností, starosta předpokládá, že specializované firmy začnou vodovod stavět během měsíce.

Pumpa
Zdroj: ČT24