Sokolov ozářily velkolepé ohňostroje

Sokolov - Město Sokolov si letos připomíná sedm set třicet let od první zmínky v historických kronikách. Při této příležitosti uspořádala sokolovská radnice soutěž ohňostrojů. Navíc se k nebi vzneslo sedm set třicet horkovzdušných balonů, které vynesly na noční oblohu tajná přání mnohých návštěvníků. Ti si svá přání vypustili sami.

Připravit balon z rýžového papíru tak, aby hned po zapálení neshořel, ale vystoupal až do kilometrové výšky a uletěl minimálně deset a maximálně sedmdesát kilometrů, vůbec není snadné. Pečlivá příprava byla na místě i proto, že organizátoři pozvali na vypouštění balonů notáře, který je měl spočítat. Jde totiž o zápis do Guinessovy knihy rekordů. „Hořák upevníte do balonu háčkem tak, aby vám při letu nespadnul,“ vybízí majitele horkovzdušných balonů místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Podle staré čínské tradice je prý možné přání na balon napsat, stačí si ho ale při vypouštění i myslet. Většina oslovených však svá přání neprozradila, prý by se jinak nesplnila. „Já si budu přát, abych udělala školu,“ prozrazuje jedna z účastnic ohňostrojové noci. „V Sokolově je to první mezinárodní klání v tomto oboru. Pro soutěž máme zajištěny tři ohňostroje, jeden z Polska, jeden z Německa a jeden z Česka,“ vypočítává organizátor soutěže Marek Kříž.    

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Soutěž ohňostrojů nakonec vyhrála pyrotechnická firma z Polska. Chvílemi se zdálo, že zapálí oblohu. Přivezla do Sokolova tři a půl tuny petard a další munice. Organizátoři odhadují, že na letošní noc ohňostrojů přišlo dvacet pět tisíc lidí, přibližně tolik má město Sokolov obyvatel.

Ohňostroj nad Sokolovem
Zdroj: ČT24