Dřevomorka vyhání děti ze školky v Poběžovicích

Poběžovice (Domažlicko) - Do nezáviděníhodné situace se dostali v Poběžovicích na Domažlicku, budovu tamní mateřské školy napadla dřevomorka. Děti musí objekt opustit a město ho srovná se zemí, peníze na novou školku však Poběžovice nemají. Město ji i tak chtělo postupně rozšířit a modernizovat, s takovými komplikacemi ale nikdo nepočítal. Od září se děti musí přestěhovat do opuštěné tři kilometry vzdálené základní školy v Mnichově. Budova je však v naprosto nevyhovujícím stavu a na její rekonstrukci má město jen prázdniny.

Ještě týden zde mohou děti zůstat, zřícení školky zatím nehrozí. Dřevomorkou je ale napadená v podstatě celá budova, pod tlakem konstrukce už praskají okna a dveře nelze zavírat. „Prostředí ve třídách je nyní hygienicky závadné,“ uvedla ředitelka MŠ Poběžovice Lenka Pekárová. Dětí v Poběžovicích a okolí přibývá a mateřská škola kapacitou nestačí. Město ji chtělo postupně rozšířit a modernizovat, s takovými komplikacemi ale nikdo nepočítal. „Děti budeme muset přestěhovat do náhradních prostor,“ podotkl místostarosta Poběžovic Karel Špaček (nez.). Učitelka Pavla Psutková doplnila: „V současné době je ve školce zapsáno 76 dětí.“

Od září se musí děti přestěhovat do opuštěné základní školy ve tři kilometry vzdáleném Mnichově. „Není to jednoduché pro nás a především pro rodiče, protože do Mnichova se musí dojíždět,“ dodala Lenka Pekárová. Budova je navíc v naprosto nevyhovujícím stavu a na její rekonstrukci má město jen prázdniny, pomáhat sem chodí i učitelky a kuchařky ze školky.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Výjimku na užívání objektu v Mnichově dostal poběžovický úřad od hygieny na dva roky, do té doby musí problémy se školkou vyřešit. „Město na novou školu samozřejmě nemá, budeme to muset řešit nějakou dotací,“ uzavřel místostarosta Špaček.

Podle projektu vyjde stavba nové školky na zhruba 60 milionů korun.

Dřevomorka vyhání děti ze školky v Poběžovicích.
Zdroj: ČT24