Královéhradečtí znovu bojují proti demolici secesní vily

Hradec Králové - Občanské sdružení ochránců památek ve východních Čechách dnes začalo sbírat podpisy pod druhou petici za záchranu secesní vily Anička v centru Hradce Králové. Reaguje tím na červnové rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil rozhodnutí ministra kultury o prohlášení vily za kulturní památku. Vlastník vily, pojišťovna Generali, má v plánu vilu zbourat a postavit místo ní moderní zákaznické centrum.

Podpisy pod petici dnes přímo před vilou Aničkou sbíral člen občanského sdružení Zbyněk Cabicar. „Peticí chceme dosáhnout, aby ministerstvo kultury vilu opětovně uznalo za kulturní památku. Urbanisticky sem tato stoletá vila patří,“ řekl.

Prohlášení vily za kulturní památku u soudu napadla pojišťovna Generali. Podle soudu ministerstvo své rozhodnutí dostatečně neodůvodnilo. Proti rozhodnutí soudu může ministerstvo podat stížnost. Může také celý proces prohlášení vily za kulturní památku zahájit znovu a úředníci ministerstva dnes pro ČT potvrdili, že vilu opět kulturní památkou prohlásí.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Roman Koch, ředitel pojišťovny Generali:

„První odhady se pohybovaly v řádech okolo 30 milionů korun jen na přestěhování. Bohužel tahle budova není v technickém stavu, aby byla přestěhovatelná standardními metodami. Bude muset být tedy částečně rozebrána a postavena replika.“

Pojišťovna Generali podle člena představenstva Romana Kocha jako kompromisní variantu zvažuje možnost rozebrání a přestěhování vily na jiné místo v Hradci Králové. „Věřím, že bude jednodušší se bavit o přestěhování budovy v okamžiku, kdy to nebude památka,“ řekl dnes Koch České televizi.