Lidé odmítají sluneční elektrárnu

Liberec - Projekt sluneční elektrárny se nelíbí některým lidem z Jílového u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku. Bojí se, že jim bude znepříjemňovat život, navíc podezírají radní, že projekt prosazují až přespříliš. Radnice je ale přesvědčená, že elektrárna bude přínosem. Lidem nabídne pracovní místa a investor slíbil peníze na další projekty.

Za domy máme rozvodnu velmi vysokého napětí, v zemi vysokotlaké plynové potrubí. Kolem obce vede dálnice i železniční trať. Sluneční elektrárnu už nechceme, říkají lidé z Jílového. „Navíc sem mají přijít nové transformátory a to znamená další hluk. Tím se nám životní podmínky dále zhorší,“ argumentuje odpůrce sluneční elektrárny a zastupitel Hodkovic nad Mohelkou Jaroslav Hurt.

Původně měla na polích vyrůst třídírna skla. Potom skladovací hala. Nic z toho ale nevzniklo. Občanům se nelíbí ani představa dvanáctihektarové sluneční elektrárny. Navíc záměru nedůvěřují. „Nevíme, k jakým účelům by sloužila, neexistuje projekt, investiční záměr je neprůhledný,“ dodává další odpůrce projektu Jaroslav Hořák. „Já se domnívám, že by toto zařízení životní prostředí nepoškodilo natolik, aby to vzbuzovalo obavy. V budoucnu veškeré připomínky bude řešit stavební úřad,“ hájí výstavbu sluneční elektrárny starosta obce Antonín Samek.     

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle radnice Hodkovice investice potřebují. Elektrárna by navíc vytvořila pracovní příležitosti. „Nevím, proč na tom má eminentní zájem starosta, místostarosta a pět radních,“ diví se Jaroslav Hurt. „To si myslí pan Hurt. On vidí za vším, co se v Boskovicích realizuje, osobní zájmy,“ odmítá námitky starosta Samek. „Solární energie je obecně považována za jednu z nejčistších energií, proto občané nemusí mít obavy z ohrožení životního prostředí. V tuto chvíli máme záměr vybudovat jednoznačně fotovoltaiku,“ uvádí předseda představenstva firmy Sklopan Liberec Zbyšek Panchartek.   

Hodkovičtí zastupitelé mají teď jednat o předběžném souhlasu se stavbou. Investor slibuje městu půl milionu korun na jeho projekty. Odpůrci elektrárny se obávají, že po předběžném souhlasu města její stavbu už nic nezastaví. Radnice však tvrdí, že pokud investor nevyhoví ochraně životního prostředí, klidně ho odmítne.