Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle

Velehrad - Významné moravské poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku hostí ode dneška jednu z největších církevních událostí v zemi - Dny lidí dobré vůle. Akce, která je oslavou příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, potrvá do neděle a vyvrcholí slavnostní mší. Cílem setkání je postavit most mezi všemi lidmi bez rozdílu národnosti, politického přesvědčení nebo náboženského vyznání. Projekt, jehož vlajkovou lodí je Večer lidí dobré vůle, poukazuje jak na hodnoty židovské a křesťanské kultury, tak na působení svatých Cyrila a Metoděje, na vznik české vzdělanosti a státnosti.

Každoročně sem přijíždějí desetitisíce poutníků. Letošní desátý ročník slibuje řadu osvědčených i nových akcí, bohatší program pro děti a mládež. Organizátoři očekávají, že poutní místo navštíví kolem 30 tisíc návštěvníků. Lidé se budou moci zúčastnit přepisování bible, kterým už několik let vzniká Velehradský rukopis.

Soluňští bratři Cyril a Metoděj jsou schováni za lešením a sítí, přesto jsou na Velehradě všudypřítomní. Zdejší bazilika prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jindy skvostné panorama ruší nezbytné propriety stavbařů. Navzdory tomu je ale i letos bazilika slavnostně vyzdobena, restaurátoři se vrátí do práce až po víkendové slavnosti.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Padly už také poslední otazníky nad programem návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice na konci září. Svatý stolec odtajnil i poslední neznámé a čeští a moravští biskupové mohli v průběhu jednání České biskupské konference ve Velehradu sdělit věřícím, že žádné dodatečné překvapení se tedy nekoná. Papež Benedikt XVI. navštíví Prahu, Brno a Starou Boleslav 26. až 28. září. Do původního scénáře hlava katolické církve doplnila pouze dva body programu - setkání se zástupci všech tuzemských vysokých škol a návštěvu pražského kostela Panny Marie Vítězné.

Život Velehradu se v nejbližších hodinách obrátí naruby, na tradice poutí tady ale důsledně dbají. Například komerční stánkaře vyhnali až na periferii, v centru budou mít místo jen duchovní předměty a občerstvení.

Církevní slavnosti na Velehradě
Zdroj: ČT24