V Pardubicích se přou o peníze z prodeje vstupenek na hokej

Pardubice - První pardubický městský obvod je ve sporu s hokejovým klubem HC Eaton. Ten městu odmítá zaplatit pětiprocentní poplatek ze vstupného na utkání svého týmu a naopak tvrdí, že žádné peníze prvnímu pardubickému obvodu nedluží. Město však taxu vyměřilo a trvá na zaplacení. Za pravdu městskému obvodu dávají i úředníci magistrátu města. Celou věc už údajně posuzují právníci, spor zřejmě jen tak neskončí.

První pardubický obvod vyměřil hokejovému klubu poplatek ze vstupného, a to hned za poslední tři roky, řádově jde o miliony korun. HC Eaton se však zdráhá poplatek uhradit. „Některé subjekty se snaží této povinnosti zbavit,“ uvedla správkyně daně městského obvodu Pardubice I Martina Tomanová. Hokejový klub však ve svém prohlášení tvrdí, že žádné peníze pardubickému obvodu nedluží: „Vzhledem ke znění vyhlášky a skutečnostem, které prokazatelně nastaly v minulém období (včetně posledních 3 let) neeviduje HC Eaton Pardubice žádný závazek ani dluh vůči Magistrátu města Pardubic nebo příslušnému obvodu, který by se vztahoval na poplatky ze vstupného na akce pořádané hokejovým klubem.“

Starostka obvodu Pardubice I Hana Tomanová (ODS) ovšem na zaplacení trvá, její úřad už odeslal hokejistům dvě výzvy: „Hokejový klub uvádí nepravdivé údaje, protože podle zákona o správě daní a poplatků jsou povinni nám poplatky přiznat a my jsme povinni je vyměřit.“ Za pravdu dávají prvnímu městskému obvodu i úředníci magistrátu Pardubic. „Osvobozeny jsou subjekty, které tyto akce pořádají, pakliže jsou to subjekty, které jsou vyjmenované vyhláškou. Je to například město Pardubice, školy a podobně,“ potvrdil tajemník pardubického magistrátu Martin Růžička. Podle úředníků by totiž byl hokejový klub osvobozen od poplatků pouze v případě, že by utkání A týmu sponzorovalo město.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celou věc už údajně posuzují právníci. Paradoxní je, že se zastupitelé města chystají poplatek ze vstupného v příštích měsících zrušit.

Radost pardubických hokejistů z gólu
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK