Asi 300 lidí demonstrovalo ve Stříbře za vyšší odstupné

Stříbro - Zhruba tři stovky lidí demonstrovaly proti ohlášenému propuštění většiny z více než 730 zaměstnanců firmy Alcoa Fujikura ve Stříbře. Nelíbí se jim totiž výše odstupného, které jim firma nabízí a hrozí i stávkou. Další jednání mezi zaměstnanci a vedením proběhne zítra odpoledne. "Na jeho základě by mohl padnout konečný návrh dohody mezi společností a odbory," poznamenala mediální zástupkyně firmy Martina Pařízková.

Odboráři už jsou od pátku ve stávkové pohotovosti. „Pokud nebudou naše zítřejší další vyjednávání s vedení uspokojivá, pokud nebude jakýkoliv progres směrem k našim požadavkům, jsme připraveni stávku vyhlásit,“ uvedl šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Jak dlouhá by případná stávky byla, ale neuvedl. Začít by nicméně mohla ještě tento týden.

Odboráři dnes dopoledne v Praze absolvovali další kolo vyjednávání s vedením firmy. Ta zaměstnancům nabídla 6,5násobek platu, pokud přistoupí na rozvázání pracovního poměru do 17. července - pokud na dohodu nepřistoupí, dostanou nižší odstupné. Odbory i zaměstnanci to považují na nedostatečné a požadují vyšší odstupné. Středula zmínil alespoň desetinásobek platu. „My chceme jen o něco důstojnější podmínky. My víme, že firma bude zavřená, že je přestěhovaná do Rumunska, ale my chceme, aby ti lidé měli alespoň o něco více peněz,“ řekl Středula.    

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)


Ještě před 14 dny přitom ujišťoval nový majitel podniku zaměstnance, že propouštět nebude a obavy jsou zbytečné. Přišla ale tvrdá rána. Firma končí a výrobu přesouvá za levnější pracovní silou do Rumunska.  

Tachovsko má v kraji nejvyšší nezaměstnanost - přes 11 procent. Po propuštění lidí z firmy, která je největším zaměstnavatelem v okrese, míra nezaměstnanosti na Stříbrsku stoupne až k 20 procentům, odhadli odborníci. „Tahle vlna je pro region doslova smrtící, na tomhle závodu byly závislé stovky rodin ze Stříbra a okolí,“ vysvětluje místostarosta Stříbra Pavel Tóth. V létě přijde o práci 613 lidí, zbylých 120 by tu mělo zůstat do konce roku.

Demonstranty přišla podpořit také plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD). Chtěla by, aby se na úrovni kraje, asociace krajů, na vládní úrovni a v parlamentu projednával takzvaný sociální plán, který je například v Německu zakotven v zákoně. „Tady není, takže ti lidé jsou skoro ze dne na den postaveni před hotovou věc, práce nebude a odškodné minimální jen podle zákona,“ uvedla hejtmanka.

Protesty proti propouštění ve Stříbře
Zdroj: ČT24