Husův domek se snad konečně opravy dočká

Husinec (Prachaticko) - Památník Jana Husa v Husinci na Prachaticku zasáhly přívalové deště a daly mu další ránu. Objekt dlouhodobě chátrá, některé jeho části se rozpadají. Národní památku zatím nikdo nechce opravit, radnice nemá na rozsáhlou rekonstrukci 20 milionů korun, kraj také ne. Účastníci Husových slavností řešení hledali, úspěšní ale nebyli. Nyní chystá radnice krizový scénář, areál chce buď předat kraji, nebo pronajmout. Zástupci kraje však už naznačili, že domek do svého majetku získat nechtějí.

Husův památník sice stojí v kopci, přívalový déšť ho však v posledním týdnu opakovaně zasáhl. Voda stála na dlažbě, prosakovala i do interiéru. „Vlhko vzlíná do zdí a stará stavba tak velice trpí,“ uvedl starosta Husince Robert Klesner (KDU-ČSL). Na stěnách chodby nedrží omítka a padá na zem. Do expozice střechou dlouhodobě zatékalo, na trámech a zdech se objevuje plíseň. „Byl zde špatně udělaný lemovací plech a 10 let sem zatékalo,“ dodal Robert Klesner.

Domek s Husovou světničkou podle starosty potřebuje opravit celý, náklady přesáhnou 20 milionů korun. Radnice je v rozpočtu nemá, proto hledá pomoc všude, zatím neúspěšně. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) se však chce nechat se situací seznámit, starosta Prachatic a poslanec za ODS Jan Bauer doplnil: „Pro tak významnou záležitost by se peníze měly najít.“ Opoziční zastupitel v Husinci Jaroslav Neužil (nez.) poznamenal: „Bylo by špatné, kdyby obec peníze na takovou památku nesehnala.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice také chystá krizový scénář, areál chce buď předat kraji, nebo pronajmout. Zástupci kraje ale už dříve neznačili, že domek do svého majetku získat nechtějí. „Budou se muset spojit dohromady kraj, stát i obec,“ prohlásil náměstek ministra kultury Jaromír Talíř.

Husův domek zůstane otevřený zatím do konce sezony, památník ročně navštíví asi 5 tisíc lidí.

Památník Jana Husa v Husinci na Prachaticku zasáhly přívalové deště a daly mu další ránu.
Zdroj: ČT24