V Jistebnici hrozilo protržení hráze rybníka

Jistebnice (Táborsko) - Desítky lidí z Jistebnice mají za sebou rušnou noc. Přívalový déšť naplnil všechny rybníky v okolí, přímo v obci hrozilo protržení hráze rybníka Smolík a u dalšího voda ochrannou hráz poškodila. Lidé museli preventivně opustit své domovy a hasiči evakuovali i děti z táborů podél říčky Smutné. Podle starosty Jistebnice Vladimíra Maška teklo na obec asi deset tisíc kubíků vody. Meteorologové předpovídají bouřky se silným deštěm i na dnešní noc. Spadnout by mohlo až 60 mm srážek.

Hasičům se nakonec podařilo vodu odklonit a rozlít do polí. Ráno už se lidé vrátili do svých domovů, začali s úklidem a přípravami na další déšť. „Naše stavební skupina čistí kanalizaci i uliční vpustě. Upouštíme další dva rybníky,“ řekl ČT Mašek.

V obci Rataje vystoupala říčka Smutná nad druhý povodňový stupeň a hasiči museli evakuovat tři dětské tábory podél jejího toku. „Děti jsou v současné době v bezpečí v našem kulturním domě,“ dodal místostarosta Ratají Milan Kožíšek. Podle hasičů se ale voda rozlila do míst, kde nezpůsobí vážnější škody.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)


Výraznější vzestupy hladin jihočeských řek už ale přívalové deště nezpůsobily. Dosahují maximálně prvního povodňového stupně. Říčka Smutná už klesla na stupeň bdělosti. Ta platí také na Blanici v Bavorově a Heřmani a na Lužnici v Klenovicích a Bechyni.