Sezona na koupalištích a v kempech nezačala šťastně

Pardubice - Chladné počasí s deštěm a bouřkami, které provází začátek letní sezóny, děsí provozovatele kempů a koupališť. Podnikatelé, kteří investovali do vybavení a údržby bazénů nebo ubytování, teď s napětím očekávají, jaký bude další vývoj počasí během prázdnin. Špatná sezóna může skončit vysokými ztrátami. Do kempů kvůli nepřízni počasí přijíždějí jen někteří ze stálých klientů a lepší počasí si přejí i majitelé kiosků a restaurací.

Nejhorší začátek sezóny za posledních patnáct let, i tak někteří provozovatelé bazénů a koupališť mluví o rozmarech počasí. „Lze to říci slovy klasika: Tento způsob léta se mi zdá poněkud nešťastný. Nikdy jsme nezažili takový květen a červen, v červnu už bylo vždycky teplo,“ prohlásila provozovatelka koupaliště Cihelna v Pardubicích Lída Ministrová. Radek Musil z Plaveckého areálu Pardubice doplnil: „Máme stále špatné počasí, díky tomu sezóna nestojí za nic!“ Náklady na provoz bazénů a koupališť den ode dne narůstají, omezit výdaje v plné sezóně podle podnikatelů není možné. „Je třeba vydávat peníze na opravy, výplaty i chemii, která se musí do vody pouštět,“ vysvětlila Lída Ministrová.

Počasí se podepsalo i na obsazenosti autokempů, například k rybníku Hluboký přijíždějí jen někteří ze stálých klientů. Luboš Koukal je zde však spokojený: „Nemusíme se hnát někam do Chorvatska nebo do Itálie. Nám se tady líbí, je tu rybník, hospůdka.“ Další z návštěvníků Miroslav Novák sem s dětmi jezdí již sedm let: „Teď už je to pohoda, protože děti už jsou velké. Když byly malé, bylo to horší.“ Vedoucí autokempu Hluboký Jaroslava Ženíšková uvedla: „Volali nám lidé, že přišli o práci, a proto zrušili rezervace.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Lepší počasí si přejí i majitelé kiosků a restaurací, do zisku se jim promítají třeba hromadné víkendové akce. „Některé party sem jezdí už několik let, také školy a maturanti, slaví se tu různá výročí. Tím se to nějak dotáhne,“ potvrdil provozní jedné z restaurací Vladimír Špatenka.

Přestože voda v rybnících a písnících není tak kvalitní jako v umělých koupalištích, podle hygienických rozborů většinou nevykazuje známky rizikového znečištění.