Vozíčkáři putují po českých kopcích

Plzeň - Sezóna letních táborů jede i přes rozmary počasí naplno. Zájemci můžou vybírat z akcí nejrůznějšího typu a zaměření. A je dobře, že se mezi nimi najdou už i tábory pro handicapované. Jeden takový netradiční putovní tábor pro vozíčkáře se pod záštitou občanského sdružení Náruč a Ledovec letos koná už popatnácté. Zároveň je to prověrka lidské soudržnosti a vůle pomáhat.

Dvacítka lidí na invalidních vozících projede letos bezmála sto kilometrů silnic Středočeského a Plzeňského kraje. Bez početného doprovodu tzv. tlačičů by to ale nešlo. „Tábor pořádá parta mladých lidí, kteří si během roku seženou sponzory a potom si v létě vezmou dovolenou a vyrazí s partou vozíčkářů. Bereme si je z ústavů nebo jsou z rodin,“ popisuje princip tohoto putovního tábora jeho organizátorka Martina Gabrielová. „Jsme rozděleni na dvě skupiny a každá má jinou trasu,“ dodává její kolegyně Marie Pachnerová.   

Vozíčkáři s doprovodem navštíví řadu kulturních památek, koupališť a samozřejmě také pohostinství. Nocleh příliš neřeší, karimatky a spacáky mají s sebou. „Každý den spíme v nějakém kulturáku nebo ve školní tělocvičně, podle toho, kde jsou ochotni nás ubytovat,“ říká další z organizátorů Radek Kunc. „Máme za sebou již třicet kilometrů. Viděli jsme hrad Točník a také hodně přírody,“ uvádí jedna z účastnic putovního tábora.     

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Hluboký zážitek znamená tábor jak pro vozíčkáře, tak pro jejich doprovod. Tzv. tlačiči totiž zdaleka nepomáhají jen překonávat náročný terén a desítky kilometrů. „Pomáháme jim také s jídlem, s toaletou a podobně,“ naznačuje tlačič Štěpán Strýček. „Tito lidé jsou pro mě největší kamarádi,“ oceňuje úsilí všech lidí kolem tábora další účastnice.     

Tábor vozíčkářů je týdenní. Putování ukončí obě party v sobotu. Jedna skupina ve Šťáhlavicích a druhá v Rožmitále pod Třemšínem.