Fakultní nemocnice v Hradci je ve ztrátě, musí šetřit

Hradec Králové - Hospodaření Fakultní nemocnice v Hradci Králové se po zhruba deseti letech vyrovnaného hospodaření dostalo do červených čísel. Oproti plánu vykázalo hospodaření nemocnice od ledna do května ztrátu zhruba 50 milionů korun. Ředitel nemocnice Leoš Heger proto vyzval dopisem přednosty klinik k úsporám. Podle něj za ztrátou stojí zdravotní péče nad rámec a také vysoké platy. Vedení nemocnice a klinik nyní hledají cesty k zlepšení hospodářských výsledků.

Heger ve svém dopise podřízeným uvedl, že v propadu jsou více než tři čtvrtiny klinických pracovišť nemocnice. „Léčíme příliš rozsáhle, nad rámec naplánovaného rozsahu a spektra zdravotní péče. Pracujeme také s vysokou mzdovou úrovní,“ napsal Heger. Podle něj hlavně u druhé interní kliniky, onkologie, kardiochirurgie a neurochirurgie byly shledány hospodářské propady „zcela mimořádné závažnosti a rozsahu“ ve výši přes 22 milionů korun.

FN Hradec Králové

- v minulých letech hospodařila s tržbami zhruba 4,25 mld Kč
- letos očekává tržby 4,8 mld Kč
- rozpočet nemocnice byl v předchozích letech vyrovnaný
- průměrná mzda přesahuje 28.472 Kč
- zaměstnává kolem 4 000 lidí
- má 23 klinik, víc než 1 500 lůžek
- ročně je hospitalizováno 40 000 pacientů, z nich 40 procent operováno
- investice v posledních letech do nových pavilonů činila víc než 3 mld Kč

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle ekonomického náměstka Jiřího Ropka bude nemocnice hledat úspory, chce také jednat s pojišťovnami o navýšení paušálů na platby za léčbu u některých typů onemocnění. „Příčiny nejsou v tom, že by nám pojišťovny špatně platily, ale v tom, že poskytujeme náročnou a nákladnou péči v rozsahu, který vzniká nabalováním z toho, co jsme poskytli v minulých letech,“ řekl Ropek s tím, že stále přibývá pacientů náročných na specializované léky a zázemí. Senátor a ředitel soukromé vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml se domnívá, že za špatné hospodaření nemocnice může přezaměstnanost a superspecializovaná péče.  

I přes současný pokles v hospodaření je podle Ropka možné, že nemocnice skončí rok s vyrovnaným rozpočtem. Připustil, že nemocnice například může uspořit za laboratorní vyšetření pacientů v případech, kdy to nebude medicínsky nezbytné. „Pacient, který může mít stejně kvalitní péči poskytnutou jinde, může být objednán na jiné pracoviště,“ dodal.

Heger už vloni oznámil, že ve vedení zdravotnického zařízení končí. Funkci převezme 1. října vítěz výběrového řízení plukovník Roman Prymula. Propad hospodaření tragicky nevidí a situace se neobává, je podle něj zvládnutelná.