Středočeši mají pacientského ombudsmana

Praha - Svaz pacientů dnes jmenoval krajského náměstka a senátora Marcela Chládka pacientským ombudsmanem pro střední Čechy. Jeho úkolem je sbírat a posuzovat stížnosti lidí z oblasti zdravotnictví a společně se Svazem pacientů jim poskytovat pomoc. Lidé, kteří mají špatnou zkušenost s kvalitou lékařské péče, jmenování senátora Chládka přivítali. Věří, že jim pomůže především ve sporech se zdravotnickými zařízeními i jednotlivými lékaři.

Stížnosti na špatnou péči, průběh léčby nebo třeba chování lékařů a sester teď můžou pacienti ve středních Čechách směřovat na email nebo mobil pacientského ombudsmana. „Pokud došlo k porušení zákona, tak nabídnu i právní pomoc, například svého právního poradce,“ naznačuje nový pacientský ombudsman Marcel Chládek.

Že je tato ochrana potřeba, naznačují i sami lidé. „Zatím jsem se nesetkala s tím, že bych jeho funkci potřebovala, ale určitě to není špatné,“ říká jedna z oslovených. Jiná přiznává špatné zkušenosti s lékařem a jmenování pacientského ombudsmana proto vítá.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

A nový pacientský ombudsman už dostal první úkol, a to od Svazu pacientů. Má lobbovat u ředitele Státního ústavu pro kontrolu, aby nedocházelo ke zvyšování doplatků za léky. „Jestli to má být tak, že se zvýší doplatky až o 600 %, tak to nám přijde zcela neúnosné,“ říká prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. „Já jsem ochoten spojit se s ostatními pacientskými ombudsmany, protože si myslím, že bychom měli postupovat jednotně,“ dodává novopečený ombudsman Chládek.

Marcel Chládek je teprve čtvrtým pacientským ombudsmanem v republice. Dosud fungovali ochránci práv pacientů jen na Moravě a v Ústeckém a Plzeňském kraji. „Za ten rok přišlo přes ombudsmany necelých sto žádostí o pomoc a radu,“ vypočítává Luboš Olejár.

Další dva pacientské ombudsmany by mohl Svaz pacientů jmenovat už v srpnu a to pro Jihočeský kraj a Vysočinu.