Na Sokolovsku vznikne rekreační jezero

Sokolovsko - Čtyři kilometry dlouhé a jeden a půl kilometru široké jezero bude sloužit k rekreaci. Vzniká zatopením vytěženého hnědouhelného lomu Medard. Je to další z projektů společnosti Sokolovská uhelná, která se tak snaží poničené krajině vrátit její přirozenou tvář. Medard se zatím plní vodou zčásti zásluhou známé pranostiky - letos už jí opravdu dost napršelo.

Sokolovská uhelná společnost přestala odčerpávat důlní vodu. Na okraj povrchového lomu vyjely stroje, které vytvářejí budoucí krajinu. Mají tu být pláže, laguny, přístaviště a ráj sportovních rybářů. Technický ředitel Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl předpokládá, že většina služeb bude spadat do soukromého sektoru.

Jezero, které má mít skoro 120 milionů kubíků vody, by se dešťovou a důlní vodou plnilo desetiletí. Horníci to chtějí zkrátit. Staví 150metrové koryto a kanál, kterým přivedou vodu z řeky Ohře. Podezřívavě se na to dívají vodáci. Tiskový mluvčí společnosti Povodí Ohře Jan Svejkovský říká, že zejména v sušších letech to bude mít negativní dopady pro vodáckou veřejnost.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Obecně ale převládají ve vesnicích a městech v okolí spokojenost a nemalé naděje. Napouštění vody z Ohře začne příští rok v lednu nebo v únoru a bude trvat tři roky.