Záchranáři často hledají zatoulané lidi

Praha - Začátek prázdnin přináší každoročně víc práce také záchranářům. Lidé totiž daleko častěji vyrážejí na výlety do přírody. A záchranáři zase častěji vyjíždějí do lesů právě za ztracenými nebo zraněnými výletníky. Jenže, když už si lidé pomoc zavolají, většinou nedovedou popsat místo, kde jsou. Než je záchranáři najdou, může být už pozdě.

Naposledy středočeští záchranáři hledali houbaře, který upadal do diabetického komatu. Nedovedl navíc určit, kde vlastně je, záchranáři si proto pomohli houkačkou. Muž jim popisoval, odkud ji slyší, a podle toho ho našli. Záchranná akce se ale protáhla na 40 minut. „Naštěstí jsme po cestě potkali místního lesníka, který podle instrukcí té ženy záchranáře na místo dovedl,“ říká mluvčí Středočeské záchranné služby Tereza Janečková.  

A podobné zkušenosti, kdy lidé podcenili situaci a nedokázali se zorientovat, má i policie a hasiči. „Nedávno se ztratil tatínek se dvěma malými dětmi. Byli promočení a hrozilo jim nastydnutí. Pomoci se dovolali přes tísňovou linku,“ vzpomíná na jeden z případů operační důstojník Hasičské záchranné služby Středočeského kraje Jaroslav Gabriel.  

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Lidé se navíc často mylně domnívají, že operační středisko dokáže volajícího naprosto přesně lokalizovat za pomocí mobilních operátorů. „V takovém případě záleží na lokalitě, jaké pokrytí má mobilní operátor v tomto regionu, může se jednat o rozmezí jednoho metru až několika kilometrů,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR pro Prahu východ Zdeněk Chalupa.

Záchranáři proto upozorňují, že kdo se vydává do přírody, měl by vědět, odkud kam jde, a všímat si záchytných bodů. „Je dobré sledovat mapu, v dnešní době se rozmáhají i GPS navigace,“ radí Jaroslav Gabriel.  

A ti, kdo užívají nějaké léky, by je měli mít určitě sebou. Krajské operační středisko už od začátku prázdnin jen ve středních Čechách eviduje deset případů, kdy se lidé v přírodě ztratili.