Zdevastovaná památka vstává z mrtvých

Karlovy Vary - Horní hrad na Karlovarsku byl před pár lety téměř zapomenutou ruinou. Před devíti lety objekt zakoupil podnikatel Pavel Palacký od obce za jeden a půl milionu korun. Rozhodl se, že zdevastované památce vdechne nový život. Mimo jiné zde začal pořádat pravidelná týdenní symposia pro umělce z celé republiky. Ti zde vytvoří díla, která se prodají v aukci a pomůžou tak s obnovou stavby. I když příjmy z těchto akcí netvoří jádro financování obnovy památky, díky umělcům již vstoupila do širšího povědomí. Dnes sem ročně zavítají tisíce turistů.

Řezbáři, keramici, umělečtí kováři a výtvarníci tu velký luxus a pohodlí rozhodně nemají. Přesto je zájem o letní symposia rok od roku větší. Umělci, respektive tvůrci, sem jezdí s různými motivy. „Přijel jsem sem s vědomím, že takto mohu podpořit ten hrad,“ svěřuje se výtvarník Daniel Krejčí. „Dělám to také proto, že si zde mohu vyzkoušet své umělecké nápady,“ přidává se řezbář Jiří Trajer. „Jsem tady poprvé, ale jsem šťastná, že jsem se sem dostala. Jsou tady úžasní lidé,“ dodává výtvarnice Ludmila Procházková. 

Hradní pán Pavel Palacký použije to, co tady vznikne, zčásti v expozicích. Většinu se ale snaží prodat. Utržené peníze jdou do obnovy hradu. Rok od roku se někdejší ruina mění. Stejně naloží i s penězi, které vydělá na četných kulturních akcích od festivalu folkařů přes divadelní představení až po komorní hudbu. Letošním vrcholem kulturního léta na hradě bude třeba v září koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. „Z loňského výtěžku řezbářského symposia jsme získali kolem padesáti tisíc korun. Ale základem, ze kterého financujeme záchranu objektu, jsou státní dotace z kraje nebo ministerstva kultury. Za deset let stát přispěl na obnovu částkou zhruba sedmnácti miliony korun,“ říká majitel hradu Pavel Palacký.      

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Před nějakými deseti lety hrad znalo jenom pár trampů. Loni tady přivítali již dvacet pět tisíc turistů.