Po 5 letech se v ZOO v Lešné u Zlína radují z mláděte lachtana

Lešná u Zlína - Po dlouhých pěti letech se ZOO v Lešné u Zlína dočkala mláděte lachtana hřivnatého. Mládě dostalo jméno Hugo. Už o víkendu se poprvé představil návštěvníkům a novinářům. Domovinou lachtanů hřivnatých je jihoamerické pobřeží. ZOO Lešná je chová už od 80. let minulého století.

Z nejnovějšího přírůstku se ošetřovatelé v Lešné u Zlína radují podobně jako jejich kolegové v čínském Pekingu, když přijde na svět malá panda. Čekání na Huga trvalo dlouhých pět let. Během nich se v Lešné narodila dvě mrtvá mláďata. Teprve Hugo byl v pořádku a bez úhony přežil v ústraní a na suchu první měsíc, kdy pro něj voda ještě představovala smrtelné nebezpečí.

„Oni bohužel mají po narození srst uzpůsobenou tak, že se promáčí. A to je jako kdyby plaval s kožichem ve vodě, takže to je pro ně velmi nebezpečné,“ říká ošetřovatel Roman Horský. Proto dali v ZOO mládě stranou, aby nepřišlo do styku z hlubší vodou, kde by se mohlo utopit. Teď už Hugo začíná s ostatními lachtany dovádět v hlubokém bazénu před publikem.

Krátce po narození vážil malý lachtan jen deset kilogramů. Díky mateřskému mléku bohatému na tuky ale za měsíc svou váhu víc než ztrojnásobil, teď už má kolem 30 kilogramů. V dospělosti bude přitom až desetkrát těžší. Hugo zřejmě v Lešné zůstane natrvalo. Bude tu mít zodpovědný úkol, musí převzít harém po svém stárnoucím tátovi.