Lidé v Chotíkově odmítají výstavbu velké spalovny

Plzeň - Plzeňská teplárenská, která chce postavit v Chotíkově u Plzně velkou spalovnu, narazila na odpor místních lidí. Ti stavbu, která má sloužit celému Plzeňsku, odmítají, protože by podle nich ještě zhoršila životní prostředí v okolí. Požadují proto referendum. Nové spalovny se obávají také obyvatelé Plzně, protože podle nich zhorší již tak špatné životní prostředí ve městě.

Plzeňská teplárenská si vybrala pro spalovnu Chotíkov, protože tam jsou lidé na odpad už dlouho zvyklí. Žijí totiž vedle obří centrální skládky, a tak je spalovna pro teplárnu dalším logickým krokem. „Termické zpracování odpadu, se kterým se zde počítá, je prostě nejlepší technologické řešení,“ tvrdí ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Lidé ovšem spalovnu nepřijali jako nezvratný fakt a ozvali se. Vzniklo i občanské sdružení, které vybojovalo referendum. Chce, aby o spalovně rozhodl plebiscit. „V souvislosti s teplárnou by nám vadila zvýšená doprava, zplodiny i spad. Také by nás zajímaly použité technologie,“ říká Milan Reiniger ze Sdružení Chotíkov.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Jedním z hlavních argumentů odpůrců je, že na spalovnu doplatí i Plzeň. „Všechno by šlo na Plzeň směrem na Lochotín, Doubravku, tedy směrem do nejčistšího bydlení ve městě, protože tady převládají západní větry z Chotíkova na Plzeň,“ argumentuje Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov.

Spalovna je rébus, který musí Plzeň stůj co stůj vyřešit, protože je zapotřebí. Lidé ji ale nikde nechtějí. „Ať to postavíte, kde to postavíte, vždycky se najde někdo, kdo bude protestovat,“ vysvětluje obtížnou situaci ředitel Drápela.

Ne všichni v Chotíkově jsou ale kategoricky proti spalovně. Radnice si přeje, aby za spalovnou přišly peníze. Něco za něco. „Chceme trvalý přísun peněz do rozpočtu na opravu školy, silnic, čističky a dalších věcí,“ vypočítává starosta Chotíkova Vítězslav Blažek.

Plzeňská teplárenská tvrdí, že pokud se jí nepodaří přesvědčit lidi v Chotíkově, má v plánu oslovit dalších patnáct lokalit a někde to určitě vyjde.