Jablonecké školky přes léto zavírají

Jablonec nad Nisou - Rodiče dětí z Jablonce nad Nisou si musí najít náhradní hlídání. Tamní školky totiž od zítřka na šest týdnů zavřou. Radnice vybrala zařízení, která děti pohlídají, a nabízí rodičům finanční příspěvek. Zavření školek odůvodňují radní tím, že zaměstnankyně budou čerpat svou řádnou dovolenou. Některé ze školek projdou přes léto i nutnými opravami.

Dvanáct set dětí chodí do mateřských školek v Jablonci nad Nisou. Všech devatenáct zařízení teď ale bude mít zavřeno. K tradičním důvodům, jako jsou opravy, letos přibyl ještě jeden. „Zaměstnankyně školek si také musí vybrat svoji řádnou dovolenou,“ vysvětluje mluvčí Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Jana Fričová.   

Zaměstnanci ve školství mají nárok na osm týdnů dovolené. V jabloneckých školkách je v minulých letech nestíhali vyčerpat. Ne všichni jsou však z uzavření školek nadšeni. „Pro maminky, které pracují, je to špatná zpráva,“ říká za všechny podobně postižené jedna z maminek.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Radnice proto vybrala pět zařízení, která se o děti v době dovolených postarají. Rodičům přispěje na hlídání stokorunou denně. „Pokud si zvolí některou jinou školku, než je těch pět vybraných, potom příspěvek nedostanou,“ upozorňuje Jana Fričová. „Máme připraveny komerční subjekty, máme také neziskovky, máme i fyzickou osobu. Je to paní, která má živnostenský list na hlídání,“ vypočítává nabídku koordinátora rodinné politiky Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Markéta Puzrlová. „Máme připravený personál, máme připravené prostory, takže je to nyní na zájmu jednotlivých rodičů,“ dodává ředitel rodinného centra Magnet Pavel Filipovský.   

Jablonecká radnice zkouší zavřít všechny školky najednou poprvé. Na příspěvek na hlídání dětí vyčlenila tři sta šedesát tisíc korun. Měla by ale ušetřit. Ne všichni rodiče totiž využívali služeb škol, když se v dovolených střídali. „Když  děti loni v létě nechodily do školky, tak mateřské školky tu částku prodělaly, což bylo asi 1,5 mil. Kč,“ vysvětluje ředitelka mateřské školky Pod peřinkou Jolana Stejskalová.     

Jablonecké školky se uzavřou 13. července. Znovu otevřou ve druhé polovině srpna.